A NATO-tagországok külügyminiszterei mindjárt eldöntik, hogy használjanak-e nyugati fegyvereket az ukránok oroszországi területek ellen

háború
május 30., 08:55

Csütörtökön Prágában találkoznak a NATO külügyminiszterei, mivel – ahogy a Guardian is írja – egyre többen követelik, hogy a szövetségesek oldják fel a korlátozásokat, amik megakadályozzák, hogy Ukrajna nyugati, elsősorban az Egyesült Államokból származó nagy hatótávolságú fegyvereket használjon Oroszország területén belüli célpontok elleni támadásokra. A kétnapos találkozó célja, hogy a júliusi washingtoni NATO-csúcson Ukrajnát támogató csomagot dolgozzanak ki.

Az Egyesült Államok és Németország eddig elutasította, hogy engedélyezzék a nem annektált területeken túli csapásokat, mert attól tartanak, hogy ez közelebb sodorhatja őket a közvetlen konfliktushoz Oroszországgal.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár többször is kijelentette, a tagoknak ideje lenne átgondolniuk ezeket a korlátozásokat, mivel azok akadályozzák az ukránok önvédelmi képességét.

Vlagyimir Putyin a napokban ellencsapások lehetőségével fenyegette meg Európát, ha lehetővé teszi Ukrajnának, hogy orosz területeket támadjon. „A NATO ezen képviselőinek, különösen Európában és különösen a kis országokban, tisztában kell lenniük azzal, hogy mivel játszanak” – mondta az orosz elnök kedden Üzbegisztánban.

„Nem szabad elfelejteniük, hogy ezek gyakran kis területű és nagy népsűrűségű államok. Ez komoly tényező, amelyet szem előtt kell tartaniuk, mielőtt mélységi csapásokról beszélnek orosz területeken” – figyelmeztetett az orosz elnök. „Ennek az állandó eszkalációnak súlyos következményei lehetnek” – tette hozzá.

Kiemelt videóink