Bucsai tömeggyilkosok vesznek részt Putyin „elitképző” programjában

külföld
május 31., 07:18

„Hősök ideje” – így nevezték el azt a programot, amelyet Vlagyimir Putyin javaslatára hoztak létre, és az a kimondott célja, hogy annak során kiképezzék Oroszország „igazi elitjét”. A program szervezői nem tették közzé a résztvevők listáját, csak annyit árultak el, hogy 83-an vesznek részt rajta. Az Agentsvo nevű oknyomozó portál a most megjelent első videók alapján viszont 27 embert azonosított.

link Forrás

A résztvevő díszegyenruhába öltözött katonák között ott ült Nurszultán Musszagalijev is. Ő a 76. Gárda légideszant-harci dandár vezető tisztje volt és ott volt Bucsában akkor, amikor az orosz hadsereg megkínzott és meggyilkolt helyi ukránokat.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 2023 októberében büntetőeljárást indított ellene, hisz az ezredének századparancsnokaként ő maga adott ki parancsokat a tömeges kínzásokra és civil lakosok meggyilkolására.

Az SZBU szerint az egyik „tisztogatás” során Musszagalijev parancsot adott beosztottjainak, hogy raboljanak el egy 29 éves civil lakost, aki autóval haladt át az egyik orosz ellenőrzőponton. A férfit azzal vádolták, hogy segíti az ukrán hadsereget a Kijev közeli erődítmények építésében. „Az áldozatot a Dmitrovka közeli erdőbe vitték, ahol hosszasan és kegyetlenül megkínozták, majd Musszagalijev parancsára kivégezték és holttestét a gyilkosság helyszínén hagyták” – jelentette az ukrán titkosszolgálat. Az SZBU bemutatott egy videót is, amelyben Musszagalijev egységének egyik orosz foglya megerősíti a vádakat.

Nurszultán Musszagalijev a kép közepén
photo_camera Nurszultán Musszagalijev a kép közepén

De nem Musszagalijev az egyetlen résztvevő a „Hősök ideje” projektben, akit a bucsai kegyetlenségekkel vádolnak. Legalább még két résztvevő – Szergej Kuzmincsuk és Borisz Dudko, akik amúgy megkapták az Oroszország hősei kitüntetést– ott voltak a várost elfoglaló katonai alakulatokban.

Vlagyiszlav Golovin és Zaur Gurcijev, akik szintén részt vesznek a programban és szintén viselik az Oroszország hősei címet, a kegyetlen mariupoli harcokban vettek részt, és a felvételen látható Artem Zsoga is, aki a Donyecki Népköztársaságnak nevezett szakadár orosz bábálam Népi Tanácsának elnökének tartja magát.

Kiemelt videóink