A globális felmelegedés miatt sokkal több turbulenciára kell számítani a légi közlekedésben

közlekedés
június 02., 13:53
  • Egy héten belül két utasszállító repülőgép is olyan turbulenciába került, hogy többen megsérültek a fedélzeten.
  • A globális felmelegedés miatt egyre több ilyen jelenségre lehet számítani, és ezt nem lesz könnyű kivédenie a polgári repülésnek, noha már most is rengeteg megelőző lépést tesznek.
  • Madas László igazságügyi repülőgép légiüzemeltetési-, - műszaki üzembentartási és légiközlekedés-biztonsági szakértővel beszélgettünk arról, hogy tulajdonképpen mi is az a turbulencia és hogyan próbál meg ellene védekezni a repülés.

A Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó járata múlt kedden olyan turbulenciába került, ami miatt az utasok a plafonnak csapódtak, többen szenvedtek fej- vagy gerincsérülést, egy ember pedig szívrohamban meghalt. Néhány nappal később Qatar Airways Doha és Dublin közötti járata került olyan erős turbulenciába, hogy többen megsérültek a fedélzeten.

Ebből úgy tűnhet, hogy most is csak a szokásos jelenség figyelhető meg: a sajtó és az olvasók jobban odafigyelnek az ilyen hírekre, azonban Madas László igazságügyi légiüzemeltetési szakértő szerint teljesen nem ez a helyzet.

„Nemcsak úgy tűnik, tényleg rosszabbodik a helyzet a globális felmelegedés miatt. Persze ehhez az is hozzájárul, hogy a légi közlekedést is egyre többen veszik igénybe , így az ilyen esetek száma is megnövekszik” - kezdte Madas László.

Sokféle turbulencia van

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.