Trump már fent van TikTokon, amit elnökként még be akart tiltani

Média
június 02., 17:52

Donald Trump csatlakozott a TikTokhoz, ez most nagyon jól jön a nyilvánvalóan kínai érdekeket szolgáló közösségi oldalnak, amely régóta, de az utóbbi hetekben fokozottan erős nyomás alatt van, ráadásul mindkét nagy párt részéről.

Trump is nyilván szeretné elérni a fiatal szavazókat a kampányban, és ezért szívesen ellentmond korábbi önmagának, amikor elnökként még a TikTok betiltása mellett érvelt. A TikTok bírósági úton küzd a létéért, miután Biden áprilisban aláírta azt a törvényt, amely arra kényszeríti tulajdonosát, a ByteDance-t, hogy egy éven belül adja el, különben kitiltják az amerikai alkalmazásboltokból.

Trump csatlakozása a TikTokhoz újabb győzelem a bajba jutott alkalmazás számára a Politico szerint, amelyhez februárban Joe Biden elnök kampánya is csatlakozott. Ez annak a jele, hogy egyik fél sem tudja megkerülni a 170 millió amerikai felhasználóval rendelkező alkalmazást. Trump elnökként nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva megpróbálta betiltani az alkalmazást az amerikai piacon, ezt a törekvést végül a szövetségi bíróságok megakadályozták.

Shou Zi Chew, a TikTok vezérigazgatója és Mark Zuckerberg, a Facebookot is tulajdonló Meta főnöke
photo_camera Shou Zi Chew, a TikTok vezérigazgatója és Mark Zuckerberg, a Facebookot is tulajdonló Meta főnöke Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Nemrégiben azonban megváltoztatta a véleményét, és ellenezni kezdte a TikTokról szóló, Biden által aláírt jogszabályt. Szerinte a ByteDance továbbra is nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, de egy esetleges tiltás feldühítené a fiatal amerikaiakat, és segítené a Facebook tulajdonosát, a Metát, amely a 2021-es kapitóliumi zavargások után két évre kitoltotta a platformjáról.

„Sok jó és sok rossz van a TikTokon” - mondta Trump az év elején a CNBC-nek. „De ami nem tetszik, az az, hogy a TikTok nélkül a Facebook nagyobbá válhat, és én a Facebookot a média nagy részével együtt a nép ellenségének tartom”.

Kiemelt videóink