A francia hatóságok szerint az oroszok állhatnak az Eiffel-torony koporsós rejtélye mögött

rejtély
június 03., 15:39

A francia hírszerzés tisztviselői szerint Oroszország állhat a hátterében annak, hogy öt, francia zászlóba burkolt, „Ukrajna francia katonái” feliratú koporsót helyeztek el az Eiffel-torony közelében.

Három férfit láttak egy furgonban érkezni helyi idő szerint szombaton 9 óra körül, később kiderült, hogy az általuk hátrahagyott koporsókban gipszes zsákok voltak.

A rendőrség gyorsan elfogta a sofőrt, aki azt állította, hogy a két másik férfi 40 eurót fizetett neki a koporsók szállításáért. Ő maga csak egy nappal korábban érkezett Párizsba Bulgáriából.

A rendőrök később a két másik embert a Párizs központjában található Bercy buszpályaudvaron fogták el, ahol állítólag egy Berlinbe tartó buszra akartak felszállni. A francia média szerint azt mondták a rendőröknek, hogy 400 eurót kaptak a koporsók elhelyezéséért.

A rendőrség szerint a sofőr bolgár, a két másik ukrán és német állampolgár volt.
Vasárnap bíró elé állították őket, mielőtt várhatóan megindul a bírósági vizsgálat „előre megfontolt szándékkal elkövetett erőszak” miatt – közölte az ügyészség. A tisztviselők azt mondták, nyomoznak, hogy kiderítsék, az akciót külföldről szervezték-e.

photo_camera Fotó: Stephane De Sakutin/AFP

A körülmények emlékeztetnek a közelmúlt két olyan esetére, amikben a francia rendőrség szerint orosz ügynökök is részt vehettek, mindkettő a közvélemény manipulálására tett kísérletnek tűnik.

  1. Októberben – nem sokkal azután, hogy a Hamász példátlan támadást hajtott végre Izrael ellen, kb. 1200 embert megölve és több száz túszt ejtve – Dávid-csillagokat festettek több párizsi falra. Letartóztattak egy moldovai házaspárt, akiket a francia hatóságok szerint az orosz hírszerzés fizetett.
  2. A múlt hónapban pedig vörös kezeket festettek egy párizsi holokauszt-emlékműre, és a rendőrség szerint az elkövetők külföldre menekültek.

A Le Monde a nyomozásban részt vevő forrásra hivatkozva azt írja, hogy a szombaton őrizetbe vett személyek egyike telefonos kapcsolatban állt a vörös kezek ügyében körözött bolgár gyanúsítottal, a 34 éves Georgi F.-fel. Mind a Dávid-csillagok, mind a vöröskéz-ügyben érintett volt egy fotós, akinek a képei később megjelentek az orosz propagandaoldalakon.

A Kreml a múlt hónapban felháborodott azon, hogy Emmanuel Macron francia elnök ismételten visszautasította, hogy kizárja katonák küldését Ukrajnába. A múlt héten ukrán tisztviselők megerősítették, hogy megbeszéléseket folytattak francia katonai kiképzők küldéséről.

A nyomozók szerint emiatt történhetett a koporsós akció, és az orosz hírszerzés azt akarja bemutatni, hogy nagy az ellenállás a mélyebb francia szerepvállalás ellen az ukrajnai háborúban. (BBC)