Az olimpia előtt több ezer hajléktalan embert távolítottak el Párizsból és környékéről

külföld
június 03., 21:12

Aktivisták szerint több ezer hajléktalan embert távolítottak el Párizsból és környékéről az olimpiai játékok előtti „takarítási” művelet részeként.

Az elköltöztetett személyek között vannak menedékkérők, illetve családok és gyerekek, akik már így is bizonytalan és kiszolgáltatott helyzetben vannak – áll a 90 egyesületet képviselő Le Revers de la Médaille kollektíva jelentésében.

A szervezet szerint a rendőrség a szexmunkásokkal és a kábítószerfüggőkkel szemben is keményen fellépett, eltávolítva őket a megszokott hálózataiktól, ahol létfontosságú egészségügyi ellátásban és támogatásban részesülhettek volna. „Az Île-de-France régiót kiürítették azok közül az emberek közül, akiket a hatalom nemkívánatosnak tart” – állapította meg a jelentés.

A kollektíva szerint tavaly április óta fokozódtak a kitelepítések és a sátortáborok felszámolása a városban és környékén, és az elmúlt 13 hónapban 12 545 embert költöztettek el.

Bevándorlók és hajléktalanok sátrai Párizsban május 10-én.
photo_camera Bevándorlók és hajléktalanok sátrai Párizsban május 10-én. Fotó: Nicolas Guyonnet/Hans Lucas via AFP

Paul Alauzy, a Médecins du Monde egészségügyi megfigyelésért felelős koordinátora azzal vádolja a hatóságokat, hogy „társadalmi tisztogatást” folytatnak a város legveszélyeztetettebb lakossága ellen, hogy Párizs „a lehető leghízelgőbb fényben tűnjön fel” az olimpia előtt. Alauzy szerint az embereket buszokkal szállítják a tavaly létrehozott ideiglenes regionális központokba, amik rövid távú megoldást jelentenek a problémára. „A szőnyeg alá söprik a nyomort. Ha ez valóban méltó megoldás lenne a problémára, akkor az emberek azért harcolnának, hogy felszállhassanak a buszokra. De nem így van. Azon vannak, hogy ellehetetlenítsék az életét ezeknek az embereknek, illetve azoknak, akik támogatják őket” – mondta.

A kollektíva szerint legalább 20 000 otthonra van szükség Franciaország-szerte, köztük 7000-re Île-de-France régióban, hogy hosszú távon megoldást kínáljanak a hajléktalanoknak. A párizsi városháza kidolgozott egy tervet 1000 sürgős férőhely biztosítására, de ezt még nem hagyta jóvá a prefektus, az állam képviselője.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere azt mondta, a városháza „évek óta” arra kéri a szükséglakásokért felelős kormányt, hogy álljon elő hiteles tervvel a főváros utcáin élő, becslések szerint 3600 ember elhelyezésére. Tavaly ragaszkodott ahhoz, hogy senkit sem kényszerítenek arra, hogy elhagyja a várost.

Azt mondta, dühös amiatt, hogy ezt a városra hárítják, mert ez nem az ő feladatuk, és már így is nekik kell sürgősen szállást találniuk a kiszolgáltatott embereknek. „Minden héten családokat helyezünk el otthonokban” – mondta Hidalgo.

Egy áprilisi sajtótájékoztatón Pierre Rabadan, az olimpiai játékokért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, a problémát a Párizs utcáin élő hajléktalanok száma jelenti, nem pedig a játékok. Azt mondta, a 300 ember, akiket a központi biztonsági övezetből való elszállítás fenyeget, kevesebb mint 10 százaléka azoknak, akik Párizs utcáin alszanak. „Azt mondom, ne azon háborodjunk fel, hogy az olimpiai játékok miatt költöztetik el az embereket, hanem azon, hogy 3600 ember alszik az utcán. Biztosan találnunk kellene számukra méltó megoldást” – mondta.

Léa Filoche, a szolidaritásért, a szükséglakásokért és a menekültek védelméért felelős alpolgármester szerint ez nem az olimpiai játékok sajátos problémája, és határozottan a kormányt hibáztatta. Azt mondta, több mint egy éve beszélnek erről a kormánnyal. „Először azt mondták, hogy 400 férőhellyel fognak előállni, aztán 200-zal, most pedig 80-ra csökkent a számuk. Mi előálltunk egy tervvel, hogy 1000 sürgős helyet hozzunk létre; ők visszajöttek hozzánk, és azt mondták, hogy nincs rá pénzük” – mondta. (Guardian)

Kiemelt videóink