Lassan kiürülnek az óvodák, iskolák az ország egyes tájain, akkorát csökkent a gyerekek száma

belföld
június 03., 11:47

Minden korosztályban csökkent 2010 és 2022 között a gyerekek száma a közoktatásban, közli a Hvg360 A közoktatás indikátorrendszere – 2023 című kötet alapján a nem meglepő, ám elszomorító adatot. Az óvodás korúak (3-5 évesek) száma 6 százalékkal volt alacsonyabb tavalyelőtt, mint 2010-ben, az iskolásoké (6-16 évesek) 7 százalékkal csökkent.

Ezen belül vannak az országban jócskán területi eltérések. Pest és Győr-Moson-Sopron megyében az óvodások és az iskolába járók száma is emelkedett, máshol viszont vannak drasztikus visszaesések. A fővárosban például 20 százalékkal kevesebb az óvodás, mint tizennégy éve volt, de Baranyában és Zalában is nagyjából 15 százalékos a visszaesés.

Az iskolások száma viszont nőtt Budapesten, ellenben a Békés megyei tanulók száma 20 százalékkal csökkent. A Hvg360 cikke szerint a legsúlyosabb, országosan mintegy 16 százalékos visszaesés a 14–20 évesek körében látható. „Számos megyében – Békés, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Zala megyében – gyakorlatilag eltűnt a korosztály negyede”, írja a lap.

A helyzet a jövőben sem ígérkezik biztatónak: a születések hónapról hónapra egyre gyászosabban alakulnak, áprilisban minden eddiginél alacsonyabb volt az egy napra jutó újszülöttek száma. A teljes termékenységi arányszám 1 nőre becsült értéke idén eddig 1,37, ami egy évvel korábban 1,48 volt. Ez a mutató közelít a tíz évvel ezelőtt, 2013-ban mért 1,34-es abszolút mélyponthoz.