Orbán török barátjáé lesz a Zsinagóga melletti Dohány utca 10.

ingatlan
június 05., 08:05

A török Polat Group veszi meg a Zsinagógával összeépült Dohány u. 10. épületét, tette közzé az ingatlant most birtokló spanyol cég.

A 25 ezer négyzetméteres házban a legutóbbi tervek szerint 291 szobás hotelt akartak építeni, a vételár 18,5 millió euró, 7,2 milliárd forint. A tranzakció két részletben zajlik le, először egy felesben tulajdonolt közös céget hoznak létre a spanyolok és a törökök, ebbe előbbiek az ingatlant adják, a Polat csoport 4,5 millió eurót tesz bele, majd három éven belül a törökök 14 millió euróért a cég másik felét is megveszik.

A Dohány u. 10. homlokzata a Google streetview-n
photo_camera A Dohány u. 10. homlokzata a Google streetview-n Fotó: Google

A Polat csoport a NER kedvelt partnere, Adnan Polatot Orbán török barátjaként is szokta említeni a sajtó. Orbán vendégül látta őt Felcsúton, a Polat csoport építette a Kárpát utcában a Duna Pearlt, sokat üzleteltek Tiborcz Istvánnal is, két évvel ezelőtt például napelemparkokat vett a török milliárdostól Tiborcz. Ebben a hat évvel ezelőtti cikkünkben olvashatnak bővebben Adnan Polat magyarországi dolgairól.

A Dohány utca 10. történetét a 24.hu foglalta össze 2021-ben. Eszerint 2000 körül ezt az átjáróházként épült ingatlant és a hozzá kapcsolódó Síp u. 8. és 10. számú házakat Tordai Péter, a Mazsihisz egykori elnöke vette meg, majd luxuslakásokat és passzázst tervezett oda Herzl Passage néven. A beruházás miatt vitába keveredett Feldmájer Péter akkori Mazsihisz-elnökkel, majd a terveket elmosta a világválság, az ingatlanok spanyol kötődésű cégekbe kerültek.