Ebben a kampányban még a gesztusértékű osztogatás sem fért bele

POLITIKA
június 06., 15:20

Szinte biztos, hogy a kormány egyáltalán nem így tervezte ezt a választási kampányt. Van ugyanis egy óriási különbség a korábbi országgyűlési, önkormányzati választások és a mostani között: annyira kong most az államkassza, hogy nemhogy osztogatni nincs pénze a Fidesznek, de még üres ígéreteket sem tud hangoztatni.

Ugyan joggal lehetne mondani, hogy néhány nap múlva önkormányzati (és európai parlamenti) választások lesznek, nem pedig országgyűlési, így miért is kellene a kormánypártoknak a költségvetésből osztogatni. De nekik eddig teljesen irreleváns volt, hogy miről is dönt a társadalom. A fő szempont minden választási évben az volt, hogy kormánypártként elhitessék a választópolgárokkal, ha az ő képviselőjük áll az ország, illetve a település élén, akkor az jó, akkor lesz uniós pénz, lesz fejlesztés, lesz támogatás, közmunka, pluszfizetés. Minden más forgatókönyv pedig csak bajt hozna.

A legutóbbi, 2019-es önkormányzati választások előtt a kormány a nyugdíjasok szavazatait egy 10 ezer forintos rezsiutalvánnyal, a közmunkásokét pedig 13. havi fizetéssel próbálta „megvenni”. Előbbire 25,7 milliárdot, míg a közmunkások pluszfizetésére valamivel több mint 9 milliárd forintot költöttek el.

Idén ilyenekről viszont szó nincs, még egy ilyen közel 35 milliárdos osztogatás sem fér bele, ami nem csoda, a 2019-es választás előtti hónapban 300 milliárd hiányzott az államkasszából a mostani 2600 milliárd forintos mínusszal szemben.

Idén az államkassza annyira pocsék állapotban van, hogy már május végére összejött az idei év egészére tervezett hiány, ami miatt kénytelen volt a kormány még 1500 milliárdos mozgásteret biztosítva magának 4000 milliárdra növelni a hiánycélt.

Annyira nincs pénz, hogy még egy apró, gesztusértékű intézkedésre sem futotta. Mindössze a benzinkutasokra tudtak nyomást gyakorolni, hogy a régiós szintre csökkentsék az áraikat, mert különben kutyavilág jön.

Saját farkába harapó kígyó

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.