Számonkérték a KDNP EP-képviselőjét, miért maradt a baloldali, háborúpárti Néppártban

POLITIKA
június 07., 04:45

Interjút adott a Mandinernek a KDNP európai parlamenti képviselője, Hölvényi György, aki a kormány által mostanában csak „háborúpárti politikusok gyülekezeteként” emlegetett Európai Néppártban ül. A Fidesz kormánypárti szövetségese annak ellenére maradt az EPP-frakció tagja, hogy egy kifejezetten rájuk szabott módosítással 2021-ben gyakorlatilag elküldték a fideszes politikusokat.

„Migránsok, multikulturalizmus meg LMBTQ-őrület” - írta a Néppártról Orbán Viktor hivatalos oldalán egy nappal azután, hogy a frakció nagy többséggel elfogadta a csoport új szabályzatát, ami lehetőséget adott a fideszes képviselők eltávolítására. A módosításokat kifejezetten a Fideszre szabták, világosan látszott, hogy ha a fideszesek nem mennek, akkor felfüggesztik a tagságukat.

A néppárt és a Fidesz viszonya 2018 nyarára romlott meg igazán, amikor a néppárti képviselők jelentős része is megszavazta a Sargentini-jelentést, és ezzel hozzájárult ahhoz, hogy elinduljon egy demokrácia helyzetét számonkérő eljárás Magyarország ellen az Európai Tanácsban (ez az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás).

Hölvényi György az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban, 2019. július 16-án.
photo_camera Hölvényi az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban, 2019. július Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Kereszténydemokrata Néppárt néppárti részvétele azért is téma mostanában, mert a pártcsaládot kereszténydemokrata pártok alapították a hetvenes években, és azóta is alapvetően jobboldali és konzervatív pártok csatlakoztak hozzá. Ehhez képest Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője a májusi kampányhajrában arról beszélt az ATV-ben, hogy

„a Néppárt egy baloldali párt, és sajnálatos módon erősen háborúpárti”.

A Fidesz kormánypárti szövetségese a mai napig a párt tagja, de Menczer szerint hamarosan ki fogják zárni őket, mert „békepárti” álláspontot képviselnek. Arról, hogy miért maradt a KDNP a Néppártban, Hölvényi a lapnak azt mondja, azért, mert sok barátjuk, harcostársuk és szövetségesük van ott, valakinek pedig a Fidesz kilépése óta is képviselnie kell a magyar érdekeket.

Eljöhet azonban a pont, amikor nem lesz maradásuk, mondja. A néppárti a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben, tagjai érdemben tudják befolyásolni a döntéseket, és erős pozíciókat kaphatnak a szakbizottságokban.

Az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber a Tisza Párttal és Magyar Péterrel is együttműködne. (Telex via Mandiner)