Tihanyban nagy változást hozott a választás, máshol a tiltakozás marad a Balatonnál

  • Tihanyban a választás után „ciki lesz elhordani a hegyet.”
  • A balatonaligai tiltakozó civilek kikaptak.
  • Balatonföldváron a visszásságokkal teli kikötőfejlesztés nem buktatott polgármestert.
  • A Balaland ellenére maradt a szántódi polgármester.
  • Több volt polgármester maradt volna képviselő, de nem kértek belőlük.

18 évig vezette Tihanyt, most képviselő sem lehet

A tihanyi választási eredményt le lehet fordítani úgy is, hogy győztek a környezetvédők. A falut 18 évig vezető fideszes polgármester, Tósoki Imre nem indult újra, de volt egy favoritja, Juhász Gábor, aki 30 százalékkal második lett.

A választáson Kötél Balázs győzött, csaknem 49 százalékkal.

A tihanyi választás azért tűnt izgalmasnak, mert komoly tiltakozást váltott ki egy beruházás, amit egy nagy zöldterületre, a Kenderföldekre terveztek. Kötél Balázs a választás előtt a 444-nek arról beszélt, a Kenderföldek miatt kezdett a közélettel foglalkozni. „Látva, hogy mik történtek, úgy gondoltam, lehet máshogy is irányítani a települést.”

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A tiltakozások hatására egyébként a beruházás terve módosult, egy nagy komplexum helyett több kisebb épület jöhet létre a területen.

„Ezek már sokkal közelebb vannak ahhoz, amit el tudnék fogadni, de ez nem az én döntésem lesz, hanem a testületé” - mondta még a választás előtt Kötél Balázs. Nehéz dolga nem lesz a testületben, hiszen a hat képviselőből öt az ő csapatában van. Ezt már a választás után árulta el. Tudja, hogy a terveket nem lehet lenullázni, de fontos, hogy mindenki elégedett legyen.

Arról is beszélt, a településen elhíresült építkezésekkel kapcsolatban már nincs mit tenni, vendettát nem akar és mozgástere sincs a jövőre nézve se, azt viszont elérné, hogy

„ciki legyen elhordani a hegyet.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.