A Tisza legyőzte a Fideszt a külképviseleteken

POLITIKA
június 13., 15:02

Fölényesen verte a Tisza a Fideszt a külképviseleteken a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint: a kormánypárt így először kapott ki a magyar külképviseleteken leadott szavazatok alapján. Korábban az összes európai parlamenti választáson nyerni tudott a követségeken is.

A június kilencedikén személyesen, valamelyik külképviseleten szavazó magyarok abszolút többsége, majdnem ötvenegy százaléka szavazott a Magyar Péter-féle pártra, de a saját országos eredményéhez képest sokkal jobban szerepelt a Kutyapárt - 9,2 százalékkal - és a Momentum - 12,8 százalékkal - is.

A magyar választóktól távol végzett kinti munkát Donáth Anna Momentum-elnök alaposan túlértékelhette, hiába volt a párt arca, agya és lelke, csúnyán belebukott a választásba - írtuk egy korábbi elemzésünkben.

Orbán Viktor szavaz 2024. június 9-én.
photo_camera Orbán Viktor szavaz, 2024. június 9. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Az európai parlamenti választásokról szóló összefoglalónkat itt olvashatják.

A Telex szerint két párt van ma Magyarországon, ami rendre sokkal gyengébben teljesít a nyugati magyar diaszpórában: egyik a Fidesz, a másik a DK. Ez a két szervezet idén is sokkal rosszabb eredményt ért el a külföldön személyesen leadott voksokban. Messze a saját országos eredményüket alulmúlva szerzett mindössze 18,7 százalékot a Fidesz és nem egészen négy százalékot a DK vezette baloldali szövetség is. De sokkal rosszabbul szerepelt nyugaton a Mi Hazánk is, a két százalékot alig meghaladó eredménnyel.

Mindezt úgy, hogy soha ennyien nem szavaztak európai parlamenti választáson a külképviseleteken - ők viszont csak az EP-választás szavazólapját vehették a kezükbe. (Telex)