Hiába volt a Momentum arca, agya és lelke, csúnyán belebukott a választásba

belföld
június 12., 10:20
  • Donáth Anna talán minden idők legőszintébb magyar pártelnöke volt, de ez kevés volt ahhoz, hogy növelje a Momentum támogatottságát.
  • A választási kampányban mindent arra a lapra tett fel, hogy milyen fontos munkát végeznek az EP-ben Cseh Katalinnal. Ez a választópolgárokat nem érdekelte.
  • A 2022-es országgyűlési választás sokkja és a szülése utáni visszatérése után tett ígéreteiből szinte semmi nem valósult meg, a pártja nem tudott nyitni.

Egy szeptemberi bajai lakossági fórum után megkérdeztem Donáth Annát, hogy csakugyan jó ötlet-e pártelnökként az európai parlamentbe menekülni. Hogy lesz így 2026-ban kormányváltás? Magyar Péter berobbanása előtt voltunk, úgy tűnt, a Momentum és a Demokratikus Koalíció is simán megugorja a küszöböt, és az előbbi egy-két, az utóbbi három-négy képviselővel ott lesz az Európai Parlamentben.

„Hiányoztam az elmúlt időszakban? – kérdezett vissza Donáth – A 2022-es választási kampányban a párt elnöke voltam. Nem hiszem, hogy kevéssé voltam látható, kevéssé tettem bele a politikai munkát, sőt.”

Ez nagyon jellemző ellenzéki válasz volt, és kicsit talán megmagyarázza azt is, miért tartanak ott, ahol, miért omlott össze kártyavárként a Momentum Magyar Péter megjelenésével, miért veszítette el az – amúgy semmit sem érő – ellenzék vezető ereje címet a DK, hogy a többiekről, a DK hátára felkapaszkodó szocialistákról, az egyszázalékos Jobbikról, a pártként értelmezhetetlen, magára mégis pártként tekintő Párbeszédről ne is beszéljünk.

A Donáth által hivatkozott 2022-es országgyűlési választáson a Fidesz újabb megsemmisítő győzelmet aratott az ellenzék fölött. A Momentum hétfőn lemondott elnökének szemében pártjának akkor nyújtott teljesítménye másfél évvel később már hivatkozási alap volt.

Fantasztikus munka az EP-ben, hadd folytassuk, plíz

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.