Erőszakos tüntetések Örményországban is, az érsek vezeti a kormányellenes demonstrálókat

külföld
június 13., 05:15

Több mint 50 ember megsebesült, egy tüntetőnek leszakadt az ujja, és 17 rendőr is megsérült szerda este Jerevánban a kormányellenes tömegtüntetéseken. Az örmény főváros központjában a rendfenntartókkal összecsapó demonstrálók Nikol Pašinjan miniszterelnök lemondását követelik, mert megállapodásra törekszik Azerbajdzsánnal.

Kormányellenes tüntetők és rendőrök Jerevánban június 12-én a Parlament előtt.
photo_camera Kormányellenes tüntetők és rendőrök Jerevánban június 12-én a Parlament előtt. Fotó: KAREN MINASYAN/AFP

Az örmény kormány áprilisban fogadta el az azeri feltételeket, és egyezett bele abba, hogy átadjon négy, általa ellenőrzött kisebb határ menti területet, hogy így kerüljön el egy újabb háborút a jóval erősebb ellenféllel. Az egyik érintett faluban mi is jártunk áprilisban, beszámolónkat itt láthatják. Azóta az azeriek már átvették a tényleges ellenőrzést is az átadott területeken.

link Forrás

A kormányellenes tiltakozásokat vezető mozgalmat Bagrat Galstanyan érsek vezeti, ő hétfőn kezdődő 96 órás sztrájkra szólított fel. Amikor szerdán a miniszterelnök bement a parlamentbe, az érsek kijelentette, nem engedik, hogy Pašinjan elhagyja az Országgyűlés épületét. A tüntetők ezután áttörték a sorompókat, és üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendőröket. Az Armenia Today szerint legalább 98 embert vettek őrizetbe.

(Civilnet.am, Meduza)