Még mindig nem sikerült betiltani az abortusztablettát az Egyesült Államokban

külföld
június 13., 17:31

Bár az amerikai legfelsőbb bíróság két éve felülbírálta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét levezető korábbi ítéletét, az abortuszellenes csoportok ismét sikertelenül próbálták korlátozni az abortusztabletta használhatóságát. A legfelsőbb bíróság egyhangúlag utasította el a mifepriszton hatóanyagú abortusztablettához való hozzáférés korlátozását csütörtökön.

photo_camera Fotó: BRYAN OLIN DOZIER/NurPhoto via AFP

„A felperesek őszinte jogi, erkölcsi és ideológiai kifogással éltek a választható abortusz és a laza [tablettákra vonatkozó] szabályozás ellen” – írta Brett Kavanaugh bíró, hozzátéve, hogy azt viszont nem tudták bizonyítani, hogy kárvallottjai volnának a tablettáknak. Márpedig az abortuszellenes orvosokból és aktivistákból álló csoportnak bizonyítania kellett volna, hogy valamelyikük kárt szenvedett a mifepriszton elérhetősége miatt.

A döntés ellenére továbbra is illegális marad az abortusz azokban az államokban, amelyek tiltják azt. Az abortusztabletták azonban függetlenül hatékony kibúvót jelentenek a tiltások ellen, a BBC szerint tabletták ezrei kerülnek át a korlátozó államokba a postán keresztül.

Tavaly áprilisban a legfelsőbb bíróság felfüggesztette egy texasi szövetségi bíró korábbi döntését, amely jelentősen korlátozta volna a mifepriszton hatóanyag használhatóságát.

Kiemelt videóink