A Görögországban nyaraló turisták nincsenek tisztában a hőséggel járó kockázatokkal

külföld
június 14., 13:51

Napok óta tart a hőhullám Görögországban, szerdán Athénban lezárták az Akropoliszt, bezárták az iskolákat és orvosokat rendeltek az utcákra. A görög hatóságok szerint a külföldi látogatók nincsenek tisztában a hőséggel járó kockázatokkal, és nem is nagyon kapnak megfelelő tájékoztatást.

photo_camera Athén Fotó: NIKOLAS KOKOVLIS/NurPhoto via AFP

A héten három kereső- és mentőakciót is indítottak szigeteken túrázó turisták után. Egy turistát, a műsorvezető Michael Mosleyt holtan találták Szími szigetén. Mosley nagy hőségben indult gyalogtúrára, de egy ponton rossz útra fordult, és elveszett a hegyekben. Öt nappal később találták meg a 67 éves férfi holttestét – nehezen észrevehető helyen esett össze, halálában vélhetően szerepet játszott a hőség is.

Görögország különösen kitett a klímaváltozásnak, egyre melegebb a hőmérséklet, tavaly nyáron például új melegrekordot, 48 fokot mértek. Az országban idén is forróságra számítanak, a Vöröskereszt önkéntesei több ezer palack ingyen vizet osztottak ki a napokban. A krétai Chaniában csütörtökön 44,5 fokot mértek. (Guardian)

Kiemelt videóink