A kiábrándult ellenzékiek valósága

vélemény
június 14., 09:55
A tömeg Magyar Péter és a Tisza Párt június 8-i kampányzáró eseményén a Hősök terén
photo_camera A tömeg Magyar Péter és a Tisza Párt június 8-ai kampányzáró eseményén a Hősök terén Fotó: Bankó Gábor/444

Márciusban – Magyar Péter politikai karrierjének kezdete után, de még jóval a június 9-ei választások előtt – írtunk a kiábrándult fideszesek legendájáról. Arról a legendáról, ami a 2018-as választás harmadik kétharmada után született meg, és amely szerint

a kiábrándult fideszes az a választópolgár, aki korábban jó fejnek tartotta Orbánt, de nemcsak csalódott benne, hanem hajlandó is lenne vele szemben másra szavazni.

Ilyen választók a vasárnapi választáson sem bukkantak fel nagy tömegben. A Fidesz–KDNP EP-listája az öt évvel ezelőtti eredményt simán túlszárnyalva több mint kétmillió szavazatot kapott. Kétségtelen, hogy közel 30 százalékával a Tisza nagyon jól szerepelt, de ahogy a többi ellenzéki párt összeomlása világosan mutatja: alapvetően nem olyan emberek szavaztak Magyar Péter pártjára az európai választáson, akik korábban fideszesek voltak, hanem olyanok, akik már korábban is elutasították Orbánt és a rendszerét.

Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a Fidesz az önkormányzati választáson, bár bőven voltak sikerei, több helyen nagyot bukott. Különösen látványos volt ez a budapesti agglomerációban, ahol több városban a Tisza nemcsak a legnépszerűbb párt lett, hanem az ellenzéki polgármesterjelöltek le tudták győzni a fideszes indulót – esetenként nagyon simán.

Nem csupán Pest megyében volt erre példa, ahogy a legjobban talán a keszthelyi és hévízi eredményeken látszik. Akkorát buktak a fideszes polgármesterjelöltek Keszthelyen és Hévízen, hogy nyilvánosan mennek egymásnak – írtuk a Zalában történteket elemző cikkünkben. És azt is hozzátettük, hogy

történik mindez olyan helyeken, ahol a Fidesz évtizedek óta zavartalanul nyeri a választásokat, és listán most is baromi erős.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.