A kiábrándult fideszes legendája

vélemény
március 19., 09:44

A 2018-as választást követően, miután Orbán Viktor egymás után harmadszorra is rommá verte az ellenzéket, megszületett a legenda a kiábrándult fideszesről. A mese szerint a kiábrándult fideszes az a választópolgár, aki korábban jó fejnek tartotta Orbánt, de nemcsak csalódott benne, hanem hajlandó is lenne ellene másra szavazni.

A legendában olyan sokan és olyan erősen hittek, hogy gyakorlatilag ennek eredményeként lett Márki-Zay Péter 2022-ben az egyesült ellenzék miniszterelnöke, és nem az a Karácsony Gergely, aki túlságosan szemüvegesnek, és főleg nem az a Dobrev Klára, aki túlságosan gyurcsányosnak tűnt a mesebeli élőlény tömegeinek meghódításához. Középkorú vidéki férfi, veri a gyerekeit, mi kellhet még? Ennek a tévhitnek a legszebb példáját Haraszti Miklós mutatta be a 444-re írt cikkében a 2021-es ellenzéki előválasztás hajrájában:

„Ha Márki-Zay csodaképpen győzni tudna az előválasztáson, akkor hatalmas népi momentum kerekedne, és tényleg: »bármi megtörténhet«.”

Jó kérdés, hogy ebbe a bármibe Haraszti azt a lehetőséget is beleszámította-e, hogy Orbán simábban nyer, mint valaha. Az viszont biztos, hogy ellenzéki oldalon kevesen gondoltak arra, hogy a „népi momentum” valójában Márki-Zay gólzáporos veresége lesz.

Márki-Zaynak nem sikerült kiábrándult fideszesek tömegeit maga mellé állítania, de ebből valamiért sokan azt a következtetést vonták le, hogy csak jobban kellene őket keresni. Magyar Péter valóban látványos felfutásának hatására ezek a hangok ismét felerősödtek: na, ő lesz az. Ő lesz az ember, aki végre maga mellé tudja állítani azokat a választópolgárokat, akik már nem bíznak Orbánban, ám évek óta a magyar belpolitika sivatagában bolyongva várják, hogy valaki tanácstalan tömegük élére álljon.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.