Putyin Észak-Koreába utazhat

külföld
június 14., 07:35

Még a napokban Phenjanba utazhat Vlagyimir Putyin – írja a Guardian. Erre utal, hogy eltávolították a polgári repülőgépeket a város repteréről és a Kim Ir Szen téren egy nagy felvonulás előkészületei zajlanak.

Putyin legutóbb szeptemberben találkozott Kim Dzsongunnal, amikor – minden valószínűség szerint – megállapodtak arról, hogy Észak-Korea orosz segítséget kap az űrprogramjához, cserébe Oroszország fegyvereket kap a háborúhoz Ukrajnában, az ENSZ határozatok megsértésével.

photo_camera Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin Fotó: STR, SERGEI ILYIN/AFP

Moszkva akkor „abszurdnak” nevezte azokat a jelentéseket, amelyek szerint észak-koreai fegyvereket és lőszereket használnak az orosz erők, de az ENSZ megfigyelői megállapították, hogy egy január 2-án Harkiv városában földet érő rakéta törmeléke egy Észak-Koreai Hwasong-11 sorozatú ballisztikus rakétából származott, amelyet orosz területről indítottak.

Kurt Campbell, az Egyesült Államok helyettes külügyminisztere, ezen a héten arról beszélt dél-koreai kollégájával, Kim Hong-kjunnal, hogy a Phenjan és Moszkva közötti szorosabb katonai kapcsolatok tovább növelnék a régió instabilitását.

„Ez a szomszédunk, baráti ország, amellyel kétoldalú kapcsolatokat építünk ki” – ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mondta Észak-Koreáról újságíróknak. „Folytatni és erősíteni fogjuk ezt a kapcsolatot. Ha Putyin valóban Phenjanba utazik, akkor ez lesz az első alkalom 24 év után, hogy az orosz elnök észak-koreai látogatást tesz.