Zelenszkij: Hszi Csin-ping megígérte, hogy Kína nem ad fegyvereket Oroszországnak

külföld
június 14., 09:04

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke egy telefonbeszélgetés során megígérte, hogy Kína nem fog fegyvereket biztosítani Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúhoz. Erről Zelenszkij Joe Biden amerikai elnökkel tartott sajtótájékoztatón beszélt – írja a Meduza.

Az információk szerint ez a telefonbeszélgetés Zelenszkij és Hszi Csin-ping között 2023 áprilisában zajlott. „Telefonbeszélgetésem volt a kínai vezetővel. Akkor azt mondta, hogy nem fog fegyvereket adni Oroszországnak. Ha ő egy tisztességes ember, akkor nem fogja ezt megtenni, mert megígérte nekem” - mondta most erről Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij és Hszi Csi Ping
photo_camera Volodimir Zelenszkij és Hszi Csin-ping Fotó: GENYA SAVILOV, VLADIMIR ASTAPKOVICH/AFP

Május végén Grant Shapps brit védelmi miniszter kijelentette, hogy London bizonyítékokkal rendelkezik Oroszország és Kína együttműködéséről az Ukrajnában használt fegyverek kapcsán. Részleteket nem közölt.

A brit miniszter kijelentését kommentálva Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, hogy Washington nem észlelt Kína által Oroszországnak szállított fegyvereket sem 2022-ben, sem 2023-ban. „Eddig nem láttunk ilyet” - mondta.

Peking tagadja hogy a háború óta fegyvereket szállított volna Oroszországba. „Kína nem részese az ukrajnai konfliktusnak. Konstruktív szerepet játszunk a politikai megoldás elősegítésében. Kína nem szállít fegyvereket egyik félnek sem” - állította Liu Pengyu, a kínai nagykövetség hivatalos szóvivője Washingtonban.

Kiemelt videóink