Elkezdődött az ukrán békecsúcs, Amerika 1,5 milliárd dolláros támogatást jelentett be

világ
június 15., 13:29

1,5 milliárd dolláros segélycsomagot ígért Ukrajnának Kamala Harris amerikai alelnök a svájci békekonferencián az energetika ágazat helyreállítására és a humanitárius helyzet javítására - írja a BBC. Harris Joe Biden amerikai elnök helyett utazott a csúcsra.

A kétnapos békekonferenciát a svájci Bürgenstock üdülőhelyen tartják, több mint 90 ország és nemzetközi intézmény részvételével. 57 állam- és kormányfő is elmegy, magyar részről Szijjártó Péter külügyminiszter lesz ott. Ő június 6-án Szentpéterváron jelentette be részvételét, de szombat délután fél 4 körül még csak az Eb-meccsről posztolt.

A tanácskozást Volodomir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte annak érdekében, hogy megbeszéljék a háború lezárásának alapelveit. Zelenszkij 2022 végén előterjesztett egy békeformulát, amely ragaszkodik ahhoz, hogy Oroszországot kötelezzék az összes megszállt terület visszaadására.

Ugyan Ukrajna számára a sok résztvevő siker, hiszen ezzel szerintük demonstrálhatják Moszkvának, hogy a világ Ukrajna és a nemzetközi jog oldalán áll, érdemi előrelépés nem várható.

India, Brazília és Kína nem ment el, Oroszországot pedig meg sem hívták. A csúcs előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök közzétette a „békeajánlatát”. Azt akarja, hogy Ukrajna teljes mértékben vonja ki csapatait Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja területéről, valamint hivatalosan is mondjon le a NATO-csatlakozási szándékáról. Putyin szerint ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor „azonnal” beszünteti a támadásokat.

Az ajánlatot Olaf Scholz német kancellár komolytalannak tartja, ezért arról nem is tárgyalnak.

Címlapi kép: Michael Buholzer/Pool/AFP