Komolytalannak tartja Putyin béketervét a német kancellár

háború
június 15., 09:21

A hét vezető nyugati ipari gazdaság vezetői nem tárgyaltak Vlagyimir Putyin ukrajnai békére vonatkozó javaslatairól, mivel mindenki tudta, hogy azok nem komolyak - mondta Olaf Scholz német kancellár.

Olaf Scholz
photo_camera Olaf Scholz Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

A legfőbb orosz vezető pénteken azt javasolta, hogy Ukrajna vonja ki csapatait teljesen mértékben az ország Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja területéről, valamint hivatalosan is mondjon le a NATO-csatlakozási szándékáról.

A német kancellár szerint Putyin javaslatai csak arra irányultak, hogy eltereljék a figyelmet a svájci békekonferenciáról. A megbeszélésen 92 ország vesz részt, közülük 57 állam- vagy kormányfői szinten. Ezzel ez az esemény lesz az év egyik legnagyobb csúcstalálkozója. A magyar kormány csak Szijjártó Pétert delegálta.

A delegációk az ukrajnai gabonaexportról, az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról, a nukleáris fegyverek használatának elutasításáról, valamint humanitárius kérdésekről, például a fogolycseréről akarnak tárgyalni. A találkozó célja a lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatás biztosítása az ukrán béketervhez, amely Oroszország teljes kivonulását követeli az elfoglalt ukrán területekről.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem hívták meg, Kína pedig lemondta a részvételt. Oroszország más szövetségesei, például India és a Dél-afrikai Köztársaság részt vesz a találkozón, de még miniszteri szinten sem képviselteti magát. Brazília csak megfigyelőként vesz részt. A szervezők eredetileg azt remélték, hogy Oroszország legfontosabb szövetségeseinek állam- és kormányfői is megjelennek a tanácskozáson. (Reuters/MTI)