A spanyolok nagyon simán verték a horvátokat

  • A német válogatott 5-1-re gyalulta le Skóciát péntek este, ezzel elkezdődött a 2024-es foci-Eb
  • A magyar válogatott is pályára lépett a második napon, de vereséget szenvedett az első mérkőzésén.
  • Az Európa-bajnokság menetrendjét, az eredményeket, a híreket itt lehet böngészni.
  • Szombat este még két mérkőzést rendeznek: a spanyolok 3-0-ra verték a horvátokat, este kilenctől Olaszország-Albánia


101 poszt
Időrend
június 15., 21:04

Soha ennyi gól négy Eb-meccs után

Az olaszok 2-1-re nyertek a szombati nap zárómérkőzésén.

Az első teljes nap után 16 gól született, soha nem volt még ennyi gól négy meccs után.

Vasárnap 15 órától Lengyelország–Hollandia, 18 órától Szlovénia–Dánia, 21 órától pedig Szerbia–Anglia. A meccsek élőben követhetők a 444-en.

photo_camera Fotó: HESHAM ELSHERIF/Anadolu via AFP
június 15., 19:59

Az olasz szurkoló szeme láttára tört spagettit egy albán huligán

Dortmundban, az olasz–albán meccs előtt került gasztronómiai összetűzésbe két szurkoló. A szenvedélyes spagettikedvelő olasz ugyanis hiába könyörgött, az albán nem kegyelmezett a kezében lévő spagettikötegnek, és egy mozdulattal kettétörte.

Az olasz válogatott egyelőre meg tudja bosszulni ezt a becsületsértést, 2–1-re vezetnek a félidőben Albánia ellen.

június 15., 19:25

Barella hatalmas góljával már vezet Olaszország

Olaszország támadásban maradt, és Barella 18 méterről hatalmas gólt lőtt, amivel megszerezte a vezetést a korán hátrányba kerülő Olaszország.

Az első olasz Inter játékos 2000 óta, aki gólt tud lőni Európa-bajnokságon. Akkor Luigi Di Biagio talált be Svédország ellen. Azt kérdezik, mi lett vele? Edzősködik, legutóbb tavaly dolgozott a tiranai Dinamónál.

photo_camera Fotó: OZAN KOSE/AFP
június 15., 19:13

Bastoni fejesével gyorsan kiegyenlít Olaszország

Az albánok rekordgyors vezető gólja után 10 perccel egyenlítenek az olaszok, az Inter védője, Alessandro Bastoni fejelt a kapuba.

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP
június 15., 19:08

Az Eb-k történetének leggyorsabb góljával vezet Albánia

Az albán–olasz meccs 22. másodpercében egy rossz bedobást követően az olasz Sassuolóban játszó Nedim Bajrami vágta be a kapuba a labdát.

Ez az Eb-k történetének leggyorsabban gólja. Az eddigi rekord az orosz Dmitrij Kiricsenko nevéhez volt köthető, az ő Oroszországnak lőtt, 2004-es 1 perc 7 másodperces rekordját múlta most felül Bajrami. Azon a meccsen nyertek az oroszok, de nem mentek vele semmire, kiestek a csoportból, Görögország pedig pár héttel később Európa-bajnok lett.

photo_camera Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP
június 15., 19:02

Vagy a svájciak elleni volt a legjobb meccsünk, vagy Orbán Viktornak nem lesz igaza

Hiába mondta magát annak idején futballokosnak Orbán Viktor, már többször bebizonyosodott, hogy mennyire nem ülnek a tippjei. A Blikknek nyilatkozva még májusban beszélt a foci-Eb-s várakozásairól.

„De egy dolgot tudok mondani, hogy ma már olyan válogatottunk van, amely bárkivel szemben a győzelem lehetőségével – nem az esélyével – lép pályára. Tehát ha azt mondom, hogy mind a három meccset nyerhetőnek látom, akkor nem túlzok.

photo_camera Fotó: ROLF VENNENBERND/dpa Picture-Alliance via AFP

Szeretnék ráadásul a svájciaknál még egy erőteljes eredményt is látni. Én láttam a svájciakat játszani, mert Felcsúton volt egy válogatott meccsük Izraellel szemben, és láttam őket. És láttam a magyar csapatot is, tehát úgy érzem, hogy ott reális az az elvárás a részünkről, hogy ott egy egyértelmű fölényt alakítson ki a magyar válogatott.”

A Felcsúton korábban begyűjtött miniszterelnöki tapasztalatok ellenére a magyar válogatott nemhogy egyértelmű fölényt nem alakított ki Svájc ellen az első Eb-meccsén, de az első 50 perc után az volt a csoda, hogy csak 2-0-re vezettek a Svájciak. Utána is csak a becsületgólt sikerült megszerezni, 1-3 lett a vége.

Vagyis vagy igaza lesz Orbánnak, és még így is ez volt a legjobb meccsünk a következő kettővel együtt. Vagy ez nem volt egy futballokos jóslat.

június 15., 18:39

Az albánok brazil kapitánya a második nem európai edző, aki Európa-bajnokságon irányít válogatottat

Sylvinho, az Arsenal és a Barcelona korábbi brazil balhátvédje 2023 óta irányítja az albán válogatottat.

Az első nem európai edző Európa-bajnokságon a szintén brazil Luiz Felipe Scolari volt, aki 2004-ben és 2008-ban is irányította Portugáliát Eb-n.

photo_camera Fotó: ELENA COVALENCO/AFP
június 15., 18:22

50 ezer albán szurkolót várnak Dortmundba

Az UEFA forrásai szerint 50 ezer albán szurkoló fogja buzdítani a balkáni csapatot Olaszország ellen. A Signal Iduna Parkban rendezett meccsre 62 ezer jegyet értékesítettek. A stadion eredetileg 81 ezer néző befogadására alkalmas, de az Eb-n nem lehetnek állóhelyek, a Bundesligában igen. A stadion közönségének nagy része albánokból fog állni, az olaszoknak pedig feltehetőleg kevesebb mint 10 ezren fognak szurkolni.

photo_camera Fotó: MATTEO CIAMBELLI/PHOTOSPORT/Photosport via AFP

Albánia másodszor jutott ki az Eb-re, 2016-ban csoportjukban a harmadikok lettek, ezzel kiestek.

június 15., 18:07

Barátok összecsapása a nap zárómérkőzésén

Albán menekültek érkeznek az olasz Espresso Grecia hajón, 1990-ben
photo_camera Albán menekültek érkeznek az olasz Espresso Grecia hajón, 1990-ben Fotó: JOEL ROBINE/AFP

Szombat este 9-kor Dortmundban Olaszország-Albánia.

Az Eb talán legbarátságosabb mérkőzése következik. Az olaszok és albánok történelmi jóbarátok, 1912-ben Olaszország támogatta Albánia Oszmán Birodalomtól való függetlenségét. Ugyanakkor Albánia többször is állt olasz befolyás alatt (Velencei Köztársaság, majd Mussolini).

Olaszország több alkalommal is fogadott be albán menekülteket. Az 1400-as évek végétől, amikor az albánok lakta területek az Oszmán Birodalom részévé váltak, több évszázadon keresztül érkeztek albánok a török elnyomás elől menekülve. Így jött létre az Olaszország déli részében elő arberes nemzetiség, akik több mint 100 ezren vannak, és a mai napig őrzik kultúrájukat. A kommunista rendszer összeomlását követően, az 1990-es évek elején is érkeztek albán menekültek.

Az albánok és az olaszok a barátság jegyében táncoltak is egyet a nap folyamán.

Az albán válogatott keretben tízen játszanak Olaszországban.

június 15., 17:56

Horvátország az első csapat, amelyik nem tudott betalálni

Spanyolország már az első félidőben eldöntötte a horvátok elleni meccset, 3-0 volt a félidőben, a vége is ennyi lett.

Sima első félidő volt, ahogy az Eb eddigi összes meccsén, a második félidőre mindig fel tudott éledni a hátrányban játszó csapat.

photo_camera Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP
június 15., 17:24

Modrić 16-szoros válogatott volt, mikor Lamine Yamal még meg se született

Luka Modrić és Lamine Yamal között majdnem 22 év korkülönbség van. A két játékost egyszerre a pályán látni érdekes, még akkor is, ha már három Real–Barcán játszottak egymás ellen.

Luka Modrić 2006-ban mutatkozott be a válogatottban, mikor Yamal megszületett (2007. július 13-án), már tizenhatszor szerepelt a horvát válogatottban.

Yamal már kiosztott egy gólpasszt a spanyol–horváton, a harmadik gólnál, Carvajalnak. Modrić visszafogott teljesítményt nyújtott, lecserélték.

photo_camera Fotó: JOSE BRETON/NurPhoto via AFP
június 15., 17:14

Ádám Martinról posztolt a világ egyik legnagyobb futballmémes oldala

Ádám Martin, a magyar cserecsatár megjelenése meghökkenést váltott ki a twitterezőkből. A több mint 1 millió követővel rendelkező Footy Humour azt írta, Ádám a legkevésbé futballistának kinéző futballista a világtörténelem során.

Ádám Martin pedig futballista, aki képes csodagólokat is lőni.

június 15., 16:50

Morata már zsinórban a harmadik Eb-n lőtt gólt Horvátországnak

photo_camera Fotó: JOSE BRETON/NurPhoto via AFP

A szünetben a félidő legvégén rúgott Carvajal-góllal 3-0-ra vezetnek a spanyolok.

A 2012 óta tartó spanyol-horvát Eb-meccs dömpingnek van egy, lassan már hagyománnyá váló eleme - Morata gólt lő. 2016-ban, 2021-ben, és most, 2024-ben is betalált a horvátoknak az Eb-n az Atlético Madrid csatára.

június 15., 16:40

Eb-t nyertek, amikor utoljára így kezdtek

Fabián Ruiz a gólpassza után gólt lőtt. Spanyolország 2008 óta először lő egynél több gólt a nyitómeccsén. A 2008-as Eb-t megnyerték.

photo_camera Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP
június 15., 16:33

1-0-ra vezetnek a spanyolok Morata kiugrása után

Inkább a horvát térfélen zajlott a játék, veszélyes helyzet nélkül, komoly párharcokkal. Végül Fabián Ruiz jó passza és Morata kiugrása kellett a spanyol gólhoz.

A horvátok válaszul rögtön kapura lőttek, de a spanyol kapus védett.

photo_camera Morata harcol Fotó: ODD ANDERSEN/AFP