Naná, hogy Bellingham, Németh Szilárd még megverné Svájcot, Weghorst, a csodacsere

  • Vasárnap a C és a D csoportban is megkezdődnek a küzdelmek.
  • Hollandia 2-1-re verte Lengyelországot, a meccs előtt rendőrök lőttek meg egy baltával fenyegetőző férfit.
  • Az Eb-re 24 év után visszatérő Szlovénia a 2021-es meglepetéscsapat Dániával 1-1es döntetlent játszott, pályára lépett Cristian Eriksen, akinek az előző Eb első meccsén állt le a szíve.
  • Este 9-kor jön a nap rangadója: Anglia–Szerbia.
  • Az Európa-bajnokság menetrendjét, az eredményeket, a híreket itt lehet böngészni.
  • A magyar válogatott a sebeit nyalogatja a Svájc elleni vereség után, és készül a szerdai, németek elleni meccsre.
41 poszt
Időrend
június 16., 21:04

Az angolok behúzták

Nem az Anglia–Szerbia volt az Európa-bajnokság legjobb mérkőzése. A 13. percben Saka beadása után Bellingham fejelt a hálóba. Úgy tűnt, erőt demonstrált az angol válogatott, de másképp történt.

photo_camera Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

A cikk folytatódik

június 16., 20:24

Christensen olyat tett, amilyet 1989 óta senki

Egy középhátvédnek, ha mindig csak a hozzá legközelebb állónak passzol, igazán nem nehéz pontosan passzolni. Andreas Christensen, a dán válogatott és a Barcelona védője a szlovének ellen ezzel együtt olyat tett, amilyet az effajta Eb-statisztikák 1980 óta íródó történetében még senki: 89 passza közül mind a 89 pontos volt. Az alábbi ábrát alaposan szemügyre véve látszik: őrült kockázatot nem vállalt.

június 16., 20:18

Nem lefutott még az angol–szerb

Félreértés ne essék, nekem az 1-0-val az égvilágon semmi bajom nincs, tekintve, hogy ezt tippeltem. Mindazonáltal az angolok a második félidőben nagyon magukra húzták a szünetben kettőt cserélő szerbeket, akiknek ezúttal kedvük van focizni. Rá lehet még erre faragni, ahogy a csoport másik meccsén a dánok a szlovénok ellen.

június 16., 20:02

Hollandia kivételével mindenki gólt lőtt az első kaput eltaláló lövéséből

Páratlanul pontosak voltak a vasárnapi játéknapon a csapatok, Lengyelország, Szlovénia, Dánia és Anglia is gólt lőtt az első kaput eltaláló lövéséből. A szlovéneket leszámítva ez mindenkinek az első félidőben sikerült.

Hollandia a kakukktojás, nekik a harmadik pontos lövésükből lett csak gól.

Szerbia még nem talált be, igaz, kaput eltaláló lövésük sem volt.

photo_camera Fotó: OZAN KOSE/AFP
június 16., 19:18

Vezetnek az angolok, naná, hogy Bellingham lőtt

Saka beadása után Bellingham befejelte a vezető angol gólt, pedig még negyed óra sem telt el.

photo_camera Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP
június 16., 19:10

Eg újabb szép rekordot döntött Bellingham

A Real Madriddal BL-t nyert Jude Bellingham az első európai játékos, aki 21 éves kora előtt három nagy tornán (két Eb-n és egy vébén) is részt vett.

június 16., 18:53

Az angolok sok-sok vébé-kieséséből egy Gelsenkirchenben történt

2006-ban büntetőpárbajban estek ki Portugália ellen, 0–0-ás rendes játékidő után.

Wayne Rooneyt kiállították, Beckhamet lecserélték, Steven Gerrard és Frank Lampard tizenegyest hagytak ki.

photo_camera Egy bánatos angol szurkolót támogatnak rohamrendőrök Fotó: MICHAEL GOTTSCHALK/ddp images via AFP
június 16., 18:27

Elfogytak az Ajax játékosok a holland válogatottból

A holland válogatott a vasárnapi, Lengyelország felett aratott 2–1-es győzelménél egy Ajax játékos sem kapott helyet a kezdőcsapatban. A kispadon is csak egy ült, a csatár Steven Bergwijn.

Nagy tornán 2008 óta nem fordult ez elő, és minden mérkőzést figyelembe véve is csak a tizenkettedik alkalom, hogy a hollandok kezdőjében ne legyen Ajaxos.

Az Ajax gyenge szezont futott, kiesőhelyen is állt, végül ötödikek lettek. Ennyire rosszul 2000 óta nem szerepeltek a holland bajnokságban.

június 16., 18:14

Az Eb eddigi legkeményebb meccse jöhet

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Anglia idén lejátszott négy meccséből kettőt is elveszített. Különösen kínos volt Izlandtól kikapni hazai pályán, a Wembleyben. És ez még nem minden, Anglia 2022-ben kiesett a Nemzetek Ligája A divíziójából, Magyarországtól oda-vissza vereséget szenvedve. Gareth Southgate szövetségi kapitánynak az állása a tét. Ha Anglia nem nyeri meg az Európa-bajnokságot, menesztik, de valószínűbb, hogy ő maga mond fel.

Az önálló szerb válogatottakról két dolog elmondható: nagyon jó keretük van, és sosem jutnak tovább a csoportkörből. Mióta Szerbia nem Jugoszláviaként (és nem is Szerbia-Montenegróként) szerepel világversenyeken, egyszer sem jutottak tovább a csoportjukból. Ez három vébét jelent, Európa-bajnokságra most jutottak ki először.

Amíg a játékosok készülődtek, a szurkolók Gelsenkirchen belvárosában balhéztak. A szerbek és az albánok csörtéjéről már írtunk, de a város más pontján is repültek a székek. Ott az angolok balhéztak, de mielőtt tömegverekedéssé fajult volna a helyzet, elfutottak

június 16., 18:04

A hatodik meccsen született meg az első döntetlen

Soha nem kellett még ilyen sokat várni Eb-n egy döntetlenre. A hatodik mérkőzésen megtörtént, Dánia-Szlovénia 1-1.

június 16., 18:01

Nem bírt egymással Dánia és Szlovénia

Az előző Eb első dán meccsén 43. percében Christian Eriksen összeesett, megállt a szíve. Azóta három év telt el, A dánok középpályása felgyógyult, és most, három évvel később újból a kezdőcsapat tagjaként futhatott ki egy újabb Eb nyitómeccsén, ezúttal nem a finnek, hanem szlovének ellen.

photo_camera Fotó: GOKHAN BALCI/Anadolu via AFP

A cikk folytatódik

június 16., 16:50

Eriksen fél évvel a szívmegállása után már a Premier Leagueben focizott

Christian Eriksen pontosan 1100 nappal ezelőtt, 2021. június 12-én esett össze a pályán a dán-finn Eb-meccs közben. A középpályást sikerült újraéleszteni, és példátlan gyorsasággal tért vissza a pályára.

Klubja, az olasz Internazionale kénytelen volt az eset után felbontani Eriksen szerződését, mert az olasz szabályok szerint nem szerepelhet olyan játékos profi csapatban, akinek volt szívmegállása. 2021 őszén csapat nélkül volt Eriksen, és a visszatérésén dolgozott. 2022 januárjában az angol Brentford igazolta le, fél évvel az összeesése után már a világ legerősebb bajnokságában játszott. A dán válogatottba góllal tért vissza 2022 márciusában.

Eriksen bemutatása a Brentfordban 2022 februárjában
photo_camera Eriksen bemutatása a Brentfordban 2022 februárjában Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Eriksen remek félszezont húzott le Brentfordban, négy gólpasszt is kiosztott, 2022 nyarán pedig leigazolta a Manchester United. 2022 telén már részt vett a katari világbajnokságon is.

Christian Eriksen újra a legmagasabb szinten focizik, Szlovénia ellen meglőtte első Eb-gólját.

június 16., 16:43

Wout Weghorst, a csodacsere

A holland Jan Vennegoor of Hesselink a 2007-08-as szezonban három egymást követő meccsen csereként beszállva szerzett gólt. Az ellenfelek: Thaiföld, Horvátország és Ausztria. A holland válogatottban 19-szer lépett pályára, és ezt a három gólt sikerült összehoznia, többet nem.

Most, 16 évvel később honfitársa, Wout Weghorst hozta össze azt a bravúrt, hogy csereként beszállva zsinórban három csapatnak lőtt gólt: Kanada, Izland és most Lengyelország volt az ellenfél. Mindez 10 napon belül.

június 16., 16:23

Eriksen góljával vezetnek a dánok

Christian Eriksennek a 2021-es Eb első dán meccsének 43. percében leállt a szíve. Most a 17. percben megszerezte a vezetést Szlovénia ellen.

photo_camera Fotó: LISELOTTE SABROE/AFP
június 16., 15:45

Még nyerhető a svájciak elleni meccs – ha hihetünk Németh Szilárdnak

„Akkor is győzünk, hogyha kikapunk” – hangzik az egyik Fradi-dal. Ennek egy továbbfejlesztett változata az, amelyiket Németh Szilárd, a Fidesz Csepelt elveszejtő alelnöke posztolt. Ezek szerint van remény, még megverhetjük Svájcot.