Legalább tizenegy ember meghalt két hajótörésben Dél-Olaszországnál

emberi jogok
június 18., 05:07

Legalább tizenegy ember meghalt, több mint hatvanan eltűntek a dél-olasz partoknál két hajótörésben hétfőn: a hajókon az ENSZ szerint Líbiából és Törökországból induló menedékkérők lehettek.

A ResQship német szervezet közölte, hogy ötvenegy embert mentettek ki egy süllyedő hajóból Lampedusa szigeténél, a hajó alsó fedélzetén tíz holttestet találtak. Ugyanezen a napon az Orvosok Határok Nélkül egy másik hajóbalesetben, Calabria partjainál több mint hatvan ember, köztük több tucat gyerek eltűnését jelentette.

A Lampedusánál észlelt hajó Líbiából indult útnak, szíriai, egyiptomi, pakisztáni és bangladesi menekülteket szállíthatott. Az Orvosok Határok Nélkül szóvivője szerint a balesetben meghalt egy afgán család minden tagja, akik nyolc napja indultak el Törökországból. Mentőmellényük nem volt, sok arra járó hajó meg sem állt, hogy segítsen nekik.

link Forrás

Tavaly áprilisban több mint ezer menedékkérővel a fedélzetén öt napig hánykolódott két hajó Szicília partjainál: a Sea-Watch International szervezet Twitter-bejegyzése szerint akkor egy vagy több kereskedelmi hajó is megközelítette és megtankolta az egyik járművet, de a hatóságok arra kérhették őket, hogy ne vegyenek részt a mentésben. Az olasz hadsereg is csak akkor indította el a műveletet, amikor a hajó végre elérte az úgynevezett SAR-régiót - az ország fennhatósága alá tartozó kutatási és mentési övezetet.

A Nemzetközi Menekültügyi Szervezet szerint 2014 óta több mint huszonhatezer ember fulladt vízbe vagy tűnt el nyomtalanul a Földközi-tengeren való átkelés közben.

Emberi jogi szervezetek régóta állítják, hogy Európában menedéket kérő emberek ezreit hagyják magukra vagy kényszerítik vissza illegálisan a hatóságok, és tagadják meg tőlük a menedékjogot, amit nemzetközi és uniós jog rögzít. Ezt támasztja alá többek között az is, hogy már OLAF-jelentés részletezi, hogyan vett részt a görög parti őrség és a Frontex uniós határvédelmi ügynökség a menedékkérők illegális visszatoloncolásában, de olyan is előfordult, hogy nem stimmelt a beszámolójuk egy bevándorlókat szállító hajó katasztrófájáról.

A török kormány többször is megvádolta a görögöket azzal, hogy a menekülteket török felségterületre taszítják vissza a Földközi-tengeren: a BBC friss oknyomozó riportja szerint a görög parti őrség tagjai több mint negyven embert ölhettek meg, egyeseket szándékosan dobtak vízbe. (BBC)

Kiemelt videóink