Magyarország is Mark Ruttét támogatja NATO-főtitkárnak

POLITIKA
június 18., 14:54

„Ígérete fényében Magyarország kész támogatni Rutte miniszterelnök pályázatát a NATO-főtitkári posztjára” – írja angol nyelvű X-posztjában Orbán Viktor, miután Brüsszelben találkozott a most még ügyvezető miniszterelnökként tevékenykedő holland politikussal.

link Forrás

Az ígéret, amire Orbán utal arról szól, hogy Rutte elmondta Orbánnak, támogatja azt a megállapodást, amelyet a magyar miniszterelnök Jens Stoltenberg jelenlegi főtitkárral kötött Budapesten. Ez az egyezség amúgy nem szól másról, mint amit a szövetség alapokmányai is rögzítenek: a NATO-n kívüli fellépéshez önkéntesen csatlakozhatnak a tagállamok. Ugyanez a megállapodás rögzítette azt is, hogy nem fogja blokkolni a szövetség többi tagjának döntését.

Rutte jelöltségének magyar támogatása azért érdekes, mert a hosszú ideje holland miniszterelnökként tevékenykedő politikussal számos összetűzése volt a magyar kormánynak. Nincs két hete, hogy maga Orbán mondta ezt a Mandinernek: „Ami a becsületet illeti, Rutte úrnál rosszabb hírű ember a nyugati politikusok közül nincs Magyarországon. Volt két olyan mondata, amit a magyarok nem bocsátanak meg neki. Először azt mondta, hogy a magyarokat ki kell zárni az Európai Unióból, aztán pedig azt, hogy Magyarországot le kell térdeltetni”

Szijjártó Péter külügyminiszter márciusban pedig még világosan azt mondta, Magyarország nem támogatja, hogy Mark Rutte legyen a NATO következő főtitkára. Azért, mert Rutte korábban térdre akarta kényszeríteni Magyarországot – indokolt.