Öt év után tárgyalt Amerika és Kína ismét nukleáris kérdésekről

külföld
június 21., 11:42

Kína ígéri, nem fognak atommal fenyegetőzni Tajvan miatt, mondta két amerikai küldött, akik a két ország nukleáris stratégiájáról folytatott félhivatalos tárgyalásokon vettek részt. Az Egyesült Államok és Kína idén márciusban öt év után először ismét nukleáris fegyverkezési tárgyalásokba kezdett, írja a Reuters.

Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter a Fehér Házban 2023. november 21-én.
photo_camera Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Joe Biden elnök Fotó: Drew Angerer/Getty Images via AFP

Az egyik legfőbb téma Tajvan volt. A szigetországot Kína a saját területének tekinti, amit viszont a sziget kormánya nem annyira akar elfogadni. A tajpeji kormány félhivatalos szövetségeseként az Egyesült Államok többször is aggodalmát fejezte ki a kínai atomfenyegetettséggel kapcsolatban.

„Azt mondták, meg vannak győződve arról, hogy képesek lennének győzni egy Tajvanért folytatott hagyományos harcban nukleáris fegyverek bevetése nélkül” – mondta David Santoro, egy tudós, aki a félhivatalos tárgyalások egyik szervezője volt. A diplomáciában Track Two-nak nevezett tárgyalásokon általában korábbi tisztviselők és tudósok vesznek részt, akik a kormány álláspontját közvetítik. Egyelőre a témában a kormányok közötti tárgyalások még nem kezdődtek meg.

A résztvevők azt mondták, hogy az ilyen megbeszélések nem helyettesíthetik a hivatalos tárgyalásokat. A két atomnagyhatalom között jelentős ellentétek feszülnek gazdasági és geopolitikai kérdésekben is. A két fél között a tavaly novemberi elnöki találkozó után úgy tűnt, megindulhat valamilyen szintű együttműködés, ám a nukleáris fegyverkezésről szóló tárgyalások nagyon gyorsan elhaltak.

Kiemelt videóink