Orbán felpörgeti az uniós diplomáciát, Scholz és Meloni után szerdán Macronnal tárgyal

POLITIKA
június 25., 12:51

Orbán kevesebb mint egy hét alatt végiglátogatja az Európai Unió három legnépesebb tagállamának vezetőjét. Múlt pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz, hétfőn pedig Giorgia Meloni olasz miniszterelnökhöz utazott. Szerdán Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal Párizsban.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt írta, hogy a két vezető a július elsején induló hat hónapos magyar EU-elnökség célkitűzéseit tekinti át. Bár a közleményben nincs róla szó, Orbánék szinte biztosan kitérnek majd a leendő uniós csúcsvezetők kérdéskörére is.

Orbán Viktor és Emmanuel Macron
photo_camera Orbán Viktor és Emmanuel Macron Fotó: SAMEER AL-DOUMY/AFP

Az uniós állam- és kormányfők ugyanis a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcson másodszor próbálnak majd dönteni az uniós intézmények személyi kérdéseiről. Bár sokan arra számítottak, hogy a politikusok már a június 17-ei informális EU-csúcson megállapodnak a pozíciókban, a döntés a rendes EU-csúcsra csúszott.

A színfalak mögött ilyenkor mindig komoly hatalmi játszmák zajlanak, ezért Orbán és Macron találkozója mindkét politikus számára hasznos lehet. A magyar miniszterelnök a tárgyalás után nagy eséllyel egyből Brüsszelbe utazik majd. Az EU-csúcsot a 444 is a helyszínről követi majd. (via MTI)

Kiemelt videóink