Mark Rutte a NATO következő főtitkára

külföld
június 26., 11:29

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács szerdán úgy határozott, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezi ki a NATO következő főtitkárának. A közlemény szerint Mark Rutte október 1-től tölti be főtitkári tisztségét, amikor Jens Stoltenberg mandátuma a szövetség élén eltöltött tíz év után lejár.

photo_camera Fotó: SIMON WOHLFAHRT/AFP

Mark Rutte lesz az észak-atlanti szövetség 14. főtitkára. Kinevezését a tagállamok vezetői is megerősítik a július 9. és 11. közötti NATO-csúcstalálkozón Washingtonban. Rutte a Holland Királyság 50., leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.

Ahogy az MTI is írja, Jens Stoltenberg, az idén 65 éves korábbi norvég miniszterelnök 2014. október 1. óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget. Eredetileg négy évre választották meg, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel, 2022-ben, majd 2023-ban pedig további egy évvel meghosszabbították.

Június 18-án Orbán Viktor egy angol nyelvű Twitter-posztban írta, hogy „ígérete fényében Magyarország kész támogatni Rutte miniszterelnök pályázatát a NATO-főtitkári posztjára”. Tette mindezt azután, hogy Ruttéval számos összetűzése volt a magyar kormánynak, sőt, június elején Orbán még úgy fogalmazott: „Ami a becsületet illeti, Rutte úrnál rosszabb hírű ember a nyugati politikusok közül nincs Magyarországon. Volt két olyan mondata, amit a magyarok nem bocsátanak meg neki. Először azt mondta, hogy a magyarokat ki kell zárni az Európai Unióból, aztán pedig azt, hogy Magyarországot le kell térdeltetni.”

Szijjártó Péter külügyminiszter még márciusban is azt mondta, Magyarország nem támogatja, hogy Mark Rutte legyen a NATO következő főtitkára.

Arról, hogy Rutte a NATO vezetését kritikus időszakban veszi át, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kiemelt videóink