Úgy érzik, megalázták őket, ezért nem indulnak az orosz dzsúdósok az olimpián

külföld
június 29., 12:33

Az orosz szövetség szombaton közölte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által támasztott „megalázó” követelmények miatt bojkottálja az idei ötkarikás játékokat, írja az MTI. Előzőleg a NOB a 17 kvótát szerzett orosz dzsúdósból – akik közül 14-en léphettek volna tatamira Párizsban – csak négynek a részvételéhez járult hozzá.

„A NOB lépése aláássa az olimpiai mozgalom hitelességét, és megsemmisíti azt a státuszt, hogy az ötkarikás játékok a világ legfontosabb sporteseménye. Így nem vállaljuk az indulást” - jelentette ki az orosz sportági szövetség.

A NOB a semleges színekben való részvételhez többszintű ellenőrzést vezetett be, melynek során az orosz érintetteknek egyebek között el kellett határolódniuk az Ukrajna elleni háborútól, és bizonyítaniuk kellett, hogy nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel.

Így akadt fenn a szűrésen többek között a nehézsúlyban világ- és kétszeres Európa-bajnok Inal Taszojev, aki a tavalyi vb-döntőben vitatott körülmények között kapott ki a franciák sztárjától, Teddy Rinertől, és utólag mindketten aranyérmet kaptak. Ugyancsak nem járult hozzá a NOB a szintén nehézsúlyú Tamerlan Basajev részvételéhez, aki a tokiói játékokon legyőzte Rinert.

Putyin egy 2005-ös szentpétervári bemutatón
photo_camera Putyin egy 2005-ös szentpétervári bemutatón Fotó: ALEXANDER NIKOLAYEV/AFP

A dzsudó (cselgáncs) japán küzdősport egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik kedvenceként ismert. Olyannyira, hogy 2017-ben Putyin Budapestre is ellátogatott a budapesti cselgáncs-világbajnokságra, akinek kedvéért még Orbán Viktor magyar kormányfő is kilátogatott a Papp László Arénába.