Demeter Szilárd születésnapján olvasztottak be a Nemzetibe négy múzeumot és az OSZK-t, a PIM-esek csendben tüntettek

KULTÚRA
július 01., 10:16
  • Te mit kaptál a szülinapodra?
  • Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a születésnapjára ma megkapta az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Természettudományi Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot és az Országos Széchenyi Könyvtárat.
  • Egykori beosztottjai tüntettek a PIM önállóságának megszüntetése ellen.
  • De ez nem a vége.

Elindult a magyar kultúra szovjet típusú központosítása, mától a Nemzeti Múzeumot igazgató Demeter Szilárd alá került és megszűnt önálló intézményként létezni a Természettudományi, az Iparművészeti, a Petőfi Irodalmi és a Kereskedelmi múzeum, illetve a Széchényi könyvtár.

A 444 tudomása szerint vasárnap este a Petőfi Irodalmi Múzeum 40-50 munkatársa a belvárosi épület előtti csendes tüntetéssel emlékezett meg a patinás intézmény megszűnéséről.

A demonstrálók mécsesekkel rakták körbe a munkahelyüket és PIM feliratot is formáltak.

Július 1-én, hétfőn, vagyis ma lépett hatályba ugyanis az a törvénymódosítás, ami a PIM előző vezetője, Demeter Szilárd által főigazgatott Magyar Nemzeti Múzeumba olvasztja bele a következő fővárosi kulturális intézményeket:

  • Magyar Természettudományi Múzeum,
  • Iparművészeti Múzeum,
  • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum,
  • Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint
  • Országos Széchényi Könyvtár

A felsoroltak az MNM tagintézményeként, ezt feltüntetve, de a nevüket megőrizve működnek tovább. A munkáltatói jogokat mostantól Demeter gyakorolja az összes beolvadó intézmény vezetői felett, őket ő menti fel és nevezi ki.

Július elsején, vagyis ma van egyébként Demeter Szilárd 48. születésnapja. Demeter - ha a kormánytöbbség ősszel valóban megszavazza a Csák János-féle kulturális törvénytervezetet - nemsokára nemcsak a budapesti, hanem a teljes magyarországi múzeumi szféra, az összes könyvtár, valamint a teljes, állami finanszírozású magyar alkotóművészeti szektor ura lehet.

A Csák-féle javaslat értelmében totálisan központosítanák a teljes kulturális szférát. A vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség, a táncszervezetek a Nemzeti Táncszínház, a könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtár, a múzeumok pedig a Magyar Nemzeti Múzeum ellenőrzése alá kerülhetnek.

A hat felsorolt területből hármat közvetlenül Demeter ellenőriz.

Kiemelt videóink