Az MSZP-ből kilépő Őrsi Gergely jó egészséget kíván a pártnak a továbbiakhoz

POLITIKA
július 01., 10:09

Rövidesen kilép az MSZP-ből Őrsi Gergely, a II. kerület újraválasztott polgármestere. Őrsi 2023-ban a 444-nek arról beszélt, nincs olyan nap, hogy ne gondolkodna el azon, hogy elhagyja a szocialista pártot.

Most a 24-nek adott interjúban azt mondta, egyre kevesebb nap telik el úgy, hogy gondolkodna rajta, szóval ez „valószínűleg azt is jelenti, hogy igazából már meghoztam ezt a döntést, hogy nem feltétlenül szeretnék a párt tagja lenni.”

Azt, hogy pontosan mikor lép ki, a párttal közli először, de nem hiszi, hogy meglepné őket a döntése, bár Kunhalmi Ágnes társelnök tavaly ezt nem tartotta reálisnak.

Más pártba nem lép be. Azt mondta, ez nem egy konkrét párttal szembeni kritika, de nem hiszi, hogy önkormányzati szinten lenne helye és értelme a pártpolitikának.

Elkeserítette, hogy mikor a Fidesz átírta a fővárosi választási szabályokat, így polgármesterek helyett pártlistáról lehetett bejutni, rögtön elkezdődött az alkudozás a pártok között.

„Ez nekem óriási csalódás volt. Amikor azt lehetett volna mondani, hogy állj és ne tovább, ne tegyük a pártpolitika játszóterévé a fővárosi közgyűlést. Lehetett volna azon vitatkozni, hogy a polgármesterek bent legyenek-e a közgyűlésben, de erről még csak beszélgetés sem volt.”

A pártpolitikától egyre jobban ódzkodik, éppen azért, mert „az ellenzék már többet beszél arról, hogy ki kivel fog össze, mint a várost, országot érintő ügyekről. Ez nekem egyre kiábrándítóbb.”

A főpolgármester-jelöltek közül inkább Vitézy Dávidot támogatta. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy (Szentkirályi visszalépése után) semmi nem változott meg bennem, de továbbra is állítom, hogy a programjának 90 százalékával egyetértek.”

Karácsony Gergely elmúlt öt éves teljesítményével nagyobb részt elégedett, azt viszont hibának tartja, hogy az önkormányzati pozícióból megpróbált országos politikai pályára lépni, ami rengeteg energiát vitt el. Az Egészséges Budapest Programra járó 20 milliárdért sem küzdött eleget a főváros.

Visszatérve az MSZP-re: nincs benne tettvágy, hogy feltámassza az MSZP-t. A két társelnök lemondásával kapcsolatban arról beszélt, jó, ha egy politikus levonja a következtetéseket egy kudarc után. „Az, hogy elmondják ezredszerre is, hogy megújulásra van szükség, az már egy kiszámítható cselekvés.”

Arra a felvetésre, hogy Molnár Zsolt szerint az MSZP élt és élni fog, Őrsi azt mondta, „én tényleg jó egészséget kívánok nekik ehhez, de ebben nem szeretnék részt venni.”

Hiába volt évekig közeli munkatársa Molnár Zsoltnak, állítása szerint semmit nem tud arról, hogy az MSZP pártigazgatója a gyanú szerint 40 millió forint kenőpénzt vett át egy cégtől még 2019-ben, hogy ne akadályozza annak győzelmét a BKV által kiírt informatikai beszerzésen. Azt mondta, minimális a párttal a kapcsolata, erről a hírről ő is a sajtóból értesült.

Magyar Péter szereplése nem lepte meg: régóta mondja, hogy ha „ez az ellenzéki paletta ezt a teljesítményt és ezt az egymással vitatkozást hozza össze folyamatosan, akkor elkerülhetetlen, hogy egy új szereplő utat törjön magának”.

Régóta lehetett érezni, hogy van egy üres tér, és ha minden választásnál az összefogás és a listás helyezés a kérdés, akkor benne van a levegőben, hogy előbb-utóbb jön valaki más.

Kiemelt videóink