Beiktatták Dick Schooft, Hollandia új miniszterelnökét

külföld
július 02., 09:24

Több mint fél évvel a holland választás után Vilmos Sándor holland király beiktatta az ország új miniszterelnökét. Dick Schoof az időközben NATO-főtitkárrá választott Mark Ruttét váltja közel 14 év után az ország élén.

Schoof az X-en azt írta, nagyon örül neki, hogy elkezdheti a miniszterelnöki munkát. Biztonságos és igazságos Hollandiát ígért, valamint biztosította a hollandokat, hogy a bevándorlás- és a szociális politikára is koncentrál majd.

Dick Schoof és Vilmos Sándor holland király
photo_camera Dick Schoof és Vilmos Sándor holland király Fotó: REMKO DE WAAL/AFP

Schoof korábban a holland hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget és a bevándorlási hivatalt is vezette. Dolgozott az igazságügyi és biztonsági minisztérium főtitkáraként, 2019-ig pedig a holland Munkáspárt tagja volt. Kompromisszumos jelöltként lett kormányfő, miután a választást megnyerő szélsőjobboldali Geert Wilders csak úgy tudott kormányt alakítani, hogy vállalta, nem lesz miniszterelnök.

A bevándorlás- és iszlámellenes, euroszkeptikus, populista Wilders vezette Szabadságpárt Rutte pártjával, a Néppárttal, az Új Szociális Szerződéssel és a Gazdák és Polgárok Mozgalmával lépett koalícióra. A novemberi választás tanulságairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kiemelt videóink