Szijjártó felhívta Lavrovot méltatni a két ország kapcsolatát, ami a nemzetközi helyzet ellenére folyamatosan fejlődik

POLITIKA
július 02., 15:20

„Július 2-án Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a magyar fél kezdeményezésére telefonbeszélgetést folytatott Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével, Szijjártó Péterrel” – közölte az orosz külügyminisztérium.

A közleményben az áll: „A felek méltatták az orosz–magyar politikai párbeszéd színvonalát. Hangsúlyozták, hogy a kétoldalú kapcsolat a rendkívül nehéz nemzetközi helyzet ellenére folyamatosan fejlődik az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök jegyében.”

„A felek véleményt cseréltek a nemzetközi napirend aktuális kérdéseiről. Az ukrán válság megvitatása során a két miniszter megállapította, hogy Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az országban élő valamennyi nemzeti kisebbség jogait” – írják.

Szijjártó Péter átveszi a Barátság Érdemrendet (oroszul: Орден Дружбы), a legmagasabb kitüntetést, amit külföldi állampolgár kaphat Oroszországban Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől.
photo_camera Szijjártó Péter átveszi a Barátság Érdemrendet (oroszul: Орден Дружбы), a legmagasabb kitüntetést, amit külföldi állampolgár kaphat Oroszországban Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Ugyanezen a napon Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tartott a kijevi találkozójuk után. Az ukrán elnök szerint tárgyaltak kereskedelmi kérdésekről, határon átnyúló együttműködésről, infrastruktúráról, energiapolitikáról és humanitárius kérdésekről is. A Kreml szerint Orbán nem a nemzeti, hanem a brüsszeli érdekeket képviselte Kijevben.

Több mint két hete Szijjártó Péter azt mondta, ha a Nyugat üzenne valamit, ő szívesen elviszi Moszkvába.