Történelmi vereséget szenvedtek a konzervatívok az exit poll szerint

külföld
július 04., 21:06

Az exit poll szerint a várakozásoknak közel megfelelő, óriási győzelmet aratott a Munkáspárt az Egyesült Királyságban, körülbelül 410 mandátumot fognak szerezni a 650 képviselői helyből. Pontosabb azonban úgy fogalmazni, hogy nem ők nyertek akkorát, hanem a 14 éve kormányzó Konzervatív Párt szenvedett túlzás nélkül történelmi vereséget: az exit poll szerint 131 mandátum néz ki nekik. Egyetlen modernkori választáson sem értek el ennél gyengébb eredményt.

link Forrás

A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint este tízkor (magyar idő szerint ez 11 óra) zárták, a BBC a következő percben hozta nyilvánosságra az elmúlt választásokon nagy pontosságúnak bizonyuló exit poll eredményeket. A szavazatszámlálás várhatóan éjjel háromra már jelentősen előrehalad, reggelre pedig meglesznek a közel végleges eredmények. Addigra kiderül, mennyire pontosak a most közölt becslések.

link Forrás

A brit választási rendszer rendkívül aránytalan, hiszen csak egyéni választókerületek vannak. Ha az országos szavazatarányokat nézzük, egyértelművé válik, hogy nem a Munkáspárt aratott, hanem a toryk zsugorodtak össze példátlan módon. Az Ipsos urnazárás után közölt legutolsó közvélemény-kutatása szerint 37 százalék szavazott a Munkáspártra, - kevesebben, mint 2017-ben, amikor vereséget szenvedtek.

Hogy így is ekkorát nyertek, az annak köszönhető, hogy a konzervatív pártot csak 19 százalék választotta. Ők az előző, 2019-es választásokon még 44 százalékot kaptak országosan, vagyis a támogatottságuk öt év alatt bőven megfeleződött. A jobboldali populista, migrációellenes Reform Pártot 15 százalék támogatta, a szintén sokat javító Liberális Demokratákat 11, a Zöldeket pedig 9 százalék.

Hackney, London, 2024
photo_camera Hackney, London, 2024 Fotó: PAUL ELLIS/AFP

A Munkáspártnak úgy lesz tehát várhatóan 410 képviselője, nagyjából annyi, mint Tony Blair 1997-es hatalmas győzelmekor (akkor 418 volt, még az sem kizárt, hogy végül ez is összejön most), hogy történelmi léptékben nem szavaztak rájuk kiugróan sokan. Mégis agyonnyerték magukat, a toryk ugyanis menet közben kicsinálták magukat. Ők lettek kicsik, nem a brit baloldal különösebben nagy.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.