A magyar kormány nem foglalkozik a moszkvai látogatás miatt kapott uniós kritikákkal

POLITIKA
július 05., 18:53

Nem kis felháborodást okozott az EU intézményeiben, hogy Orbán Viktor bármiféle egyeztetés nélkül megindult Moszkvába, miután hétfőn átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. 2022 óta ő volt az első uniós vezető, aki Moszkvába utazott.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell azt mondta, a magyar miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, semmilyen formában sem képviseli az EU-t. Ugyanígy látta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, Ursula von der Leyen pedig megalkuvást emlegetett Orbán Moszkvai útjával kapcsolatban.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Márpedig még Vlagyimir Putyin sem úgy tekintett a találkozóra, hogy simán csak Magyarország miniszterelnökével találkozott, hanem figyelembe a magyar soros elnökséget is, amikor Oroszország és az Európai Unió közötti kapcsolatokról tárgyaltak. Aztán Orbán is Moszkvában hirdette meg, hogy a soros elnökség következő fél évét békemissziónak tekinti.

De mit szól ezekhez a kritikákról a magyar kormány? Amikor Szijjártó Pétert erről kérdezték Moszkvában, ezt mondta:

Először is szuverén ország vagyunk, tehát nem hiszem, hogy oda kellene figyelnünk az ilyen jellegű kritikákra.

Másodszor pedig az idő már igazolta az elmúlt két és fél évben, hogy párbeszéd nélkül és anélkül, hogy nyitva tartanánk a kommunikációs csatornákat nincs megoldás erre a háborúra. Ez tehát az egyedüli út arra, hogy megoldást találjunk erre a háborúra. Enélkül biztosan nem lesz megoldás.”

Kiemelt videóink