A Szürke Farkasok kézjele miatt két meccsre eltiltották az osztrák-török meccs hősét

sport
július 05., 14:42

Az Európai Labdarúgó Szövetség két mérkőzésre eltiltotta a török válogatott védőjét, Merih Demiralt. Demiral szerezte az osztrákok elleni negyeddöntőben a törökök mindkét gólját. A második góljánál a török ultranacionalista Szürke Farkasok által használt kézjellel ünnepelt.

Merih Demiral az Ausztria elleni második gólját farkasjellel ünnepli Lipcsében 2024. július 2-án.
photo_camera Merih Demiral az Ausztria elleni második gólját farkasjellel ünnepli Lipcsében 2024. július 2-án. Fotó: Hendrik Schmidt/dpa via AFP

Vannak országok, mint Franciaország és Ausztria, ahol konkrétan be van tiltva a terrormerényletekkel vádolt, időnként fasiszta mozgalomként leírt Szürke Farkasok jele. Németországban nem tilos a jel, de bekérették a török nagykövetet.

Demiral ugyan azzal védekezett, hogy a kézjel az számára a törökséget, török identitást fejezi ki, nincsen politikai tartalma, ez a magyarázat kevésnek bizonyult. Az UEFA a fegyelmi szabályzatának arra a részére hivatkozott, amelyik „minden politikai, ideológiai, vallási vagy faji propagandát tartalmazó magatartást” tilt a futballpályákon. Ezt sértette meg a törököket a negyeddöntőbe juttató hátvéd. Eltiltása azt jelenti, hogy nem léphet pályára szombaton Berlinben a Hollandia elleni negyeddöntőben, valamint a törökök továbbjutása esetén az elődöntőben.

Törökországban már az eltiltás meg nem erősített sajtóhíre is komoly felháborodást keltett: a külügyminisztérium elítélte és elfogadhatatlannak minősítette az UEFA vizsgálatát, sőt, bekérette a német nagykövetet.

Az angol Jude Bellinghamet nem tiltották el, de 30 ezer euróra megbüntették, mert góljának ünneplése közben obszcén gesztust tett a szlovák kispad felé, bár a játékos szerint a haverjainak szóló belsős poén volt.

link Forrás
Kiemelt videóink