Le Penék megtalálták a felelőst a rossz választási eredményért

külföld
július 09., 16:44

A rossz választási eredmény miatt lemondott Gilles Pennelle francia európai parlamenti képviselő a Nemzeti Tömörülés (RN) főigazgatói posztjáról, írja az MTI.

photo_camera Fotó: AMAURY CORNU/Hans Lucas via AFP

Gilles Pennelle dolgozta ki a miniszterelnöki hivatal nevét viselő, úgynevezett Matignon-tervet, aminek célja az volt, hogy a párt felkészüljön a kormányzásra egy előrehozott választás esetén. Erre támaszkodva Jordan Bardella pártelnök és Marine Le Pen nemzetgyűlési frakcióvezető az elmúlt hónapokban rendszeresen kérte a választás kiírását Emmanuel Macron államfőtől.

Az európai parlamenti választások eredményére hivatkozva a Emmanuel Macron feloszlatta a Nemzetgyűlést és előrehozott választást írt ki, az RN és szövetségesei minden idők legjobb eredményét érték el az első fordulóban, a szavazatok 33 százalékát megszerezve 297 választókerületben álltak az élen. A második fordulóban azonban csak 143 mandátumot szereztek a kormányzáshoz szükséges 289-ből, és a harmadik helyen végeztek.

Marine Le Pen és pártjának ep-listavezetője, Jordan Bardella egy EP-kampánygyűlésen március 3-án.
photo_camera Marine Le Pen és pártjának ep-listavezetője, Jordan Bardella egy EP-kampánygyűlésen március 3-án. Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A párt vezetői korábban azt hirdették, hogy „csak meg kell nyomni egy gombot”, és a Matignon-terv alapján minden választókerületben készen állnak az RN kormányzóképes jelöltjei. A két forduló közötti kampányban azonban magyarázkodniuk kellett több jelölt miatt is, akik felkészületlennek bizonyultak, vagy a közösségi oldalaikon rasszista megnyilvánulásokat tettek.

Jordan Bardella, az RN elnöke hétfőn vállalta a felelősség egy részét pártja veresége miatt. „Mindig követünk el hibákat, én is elkövettem néhányat” - mondta a pártelnök. „Fejlődnünk kell a helyi beágyazottságunk javítása, és egyes jelöltek kiválasztása terén is. Kimondom egyértelműen, hogy egyes választókerületekben nem jó választásokat hoztunk” – mondta Bardella.

Közben a párizsi ügyészség vizsgálatot indított Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt, amihez a Mészáros Lőrinchez tartozó MKB Bank 10 millió eurós, átszámítva több mint 4 milliárd forintos hitelt adott.

Kiemelt videóink