Vizsgálják Marine Le Pen 2022-es kampányának finanszírozását

külföld
július 09., 15:42

A párizsi ügyészség vizsgálatot indított Marine Le Pen szélsőjobboldali politikus 2022-es elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt, írja a Politico. Az eljárást a múlt héten indították el sikkasztás, hamisítás, csalás és a választási kampányban részt vevő jelölt hitelfelvételének gyanúja miatt.

Marine Le Pen
photo_camera Marine Le Pen Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

2022-ben Le Pen Nemzeti Tömörülés (RN) elnökeként a szavazatok 41 százalékát szerezte meg a második fordulóban, és alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben. A kampányköltéseket egy független bizottság vizsgálta (CNCCFP), ezután indított eljárást az ügyészség.

A két évvel ezelőtti kampányhoz a Mészáros Lőrinchez tartozó MKB Bank 10 millió eurós, átszámítva több mint 4 milliárd forintos hitelt adott. Az ügyet ismerő személy szerint Orbán Viktor közvetlen utasítására volt szükség ahhoz, hogy hitelt nyújtsanak a szélsőjobbos francia jelöltnek, pedig a bank vezetése, sőt Mészáros Lőrinc is vonakodott ezt megtenni egy ilyen érzékeny politikai időszakban.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (jobbra) fogadja Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjét (balra) a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 27-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (jobbra) fogadja Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjét (balra) a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 27-én. Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Uniós forrásokkal való visszaélés miatt Le Pen szeptemberben is bíróság elé áll 24 másik vádlottal együtt, a gyanú szerint EP-asszisztenseknek szánt keretből fizették ki a párt munkatársait.

Az EP-választást Franciaországban a Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nyerte meg, ami miatt Emmanuel Macron feloszlatta a Nemzetgyűlést és előrehozott választásokat tűzött ki. Az első fordulóban is a szélsőjobboldali párt szerepelt a legjobban, történelmi siker elé néztek: a szavazatok 33 százalékát megszerezve 297 választókerületben álltak az élen.

A vasárnapi második forduló azonban nem várt eredményt hozott, Le Penék egy hét alatt az első helyről a harmadikra zuhantak, ami a képviselői helyek számát illeti. Ez alapján egy centrista-baloldali koalíció kormányozhatja tovább Franciaországot, de erről nem lesz könnyű megegyezni.

Kiemelt videóink