Karácsony 200-250 szavazattal vezet Vitézy előtt az újraszámlálás második napja után

POLITIKA
július 10., 16:40

Karácsony Gergely kismértékben növelte előnyét a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának második napja után. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagja azt mondta a 444-nek, hogy tizenhat kerület adatainak összesítése után Karácsony 200-250 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben.

Szerdán a legnagyobb változást a XIII. kerület 15-ös számú szavazóköre hozta. Ahogyan korábban megírtuk, ebben a szavazókörben 67 darab olyan Karácsony-szavazatot találtak, amit korábban tévesen Vitézyhez számoltak. Az újraszámlálás után Karácsony így 134 szavazat előnyt szerzett a XIII. kerületben.

Újraszámlálás a XIII. kerületben
photo_camera Újraszámlálás a XIII. kerületben Fotó: Németh Dániel/444

Csepelen fordított volt a helyzet, ott Vitézy körülbelül 20 szavazat előnyt szerzett Karácsonnyal szemben, miután több rá leadott szavazatot tévesen a főpolgármesterhez számoltak.

Zuglóban 30 olyan Karácsony-szavazatot találtak, amit korábban nem számoltak meg. Itt június 9-én azt jegyezték fel a szavazatszámlálók, hogy 31 szavazat hiányzik az egyik urnából, de most arra jutottak, hogy valójában csak 1 ilyen volt.

A többi kerületben is voltak apró változások, ám azok nagyjából kiegyenlítették egymást. Információink szerint Karácsony Újbudán, a legnépesebb budapesti kerületben, valamint a II. és a XVIII. kerületben is kismértékű előnyt szerzett Vitézyhez képest, míg Vitézy a III. kerületben tett szert minimális előnyre.

Vitézy szerda délután telefonon a 444-nek azt mondta, az újraszámlálás első két napja után körülbelül 1200 szavazat minősítése változott. Kétfajta problémát tapasztaltak tömegesen: rossz helyre számolt érvényes szavazatokat és érvényesek közé került érvénytelen szavazatokat.

Vitézy Dávid
photo_camera Vitézy Dávid Fotó: Kovács Bendegúz/444

Vitézy szerint mindkét probléma minden irányba előfordult, így nem érzi, hogy ilyen szempontból bármelyik jelölt is kilógna. A kialakult helyzet viszont szerinte jól mutatja, hogy szükség lenne az automatikus újraszámlálásra, ha a különbség 1 százalék alatti. Ha ez automatizmus lenne, már június 11-én lezárult volna az újraszámlálási folyamat, tette hozzá.

Az újraszámlálás csütörtökön a 7 hátralévő kerülettel zárul. Ezek főleg közepes népességszámú kerületek, így a keddi napnál több, de a szerdainál kevesebb szavazatot számolnak újra.

Hivatalos végeredmény péntekre várható. Az NVB aznap fogja egyesével megvizsgálni azokat a szavazatokat, amiket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámlálás során érvénytelennek vagy vitathatónak találtak.

Kiemelt videóink