Az idei Tusványos sem múlhat el Orbán-beszéd nélkül

belföld
július 11., 13:18

Jobb pályán mottóval szervezik meg július 23. és 28. között a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, ismert nevén Tusványost az erdélyi Tusnádfürdőn.

Sándor Krisztina, Tusványos politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke csíkszeredai sajtótájékoztatóján elmondta: az idei mottó „erősítő jelzőként” fizikai és közéleti-politikai értelemben is helyt áll, és a Kárpát-medencei magyarság korábbinál jobb helyzetére utal.

Háború és béke

Az idei panelbeszélgetések négy fő témakör köré csoportosulnak: az aktuális politikai folyamatok; a háború és béke kérdése; a gazdasági helyzet; valamint külön témakörként nagyobb hangsúlyt kapnak a zöld témák, mint a klímaváltozás, energiahatékonyság, zöld átállás.

A meghívottak között idén is ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a magyar kormány több minisztere, államtitkára. A román politika élvonalából a választási év miatt a szervezők szándéka és erőfeszítései ellenére sem lesznek politikusok.

Orbán tusványosi beszéde a nyári politikai szezon egyik legjobban várt eseménye. Az esemény után több közeli és távoli ország vezetése is felszisszen, magyar nagyköveteket rendelnek be szomszédos országok nagykövetségeire.

Az elmúlt évek nagy port kavart beszédei

A magyar miniszterelnök 2023-ban például arról beszélt, hogy az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, és „az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”. Még Ódor Lajos, Szlovákia akkori magyar nemzetiségű miniszterelnöke sem hagyta szó nélkül a szerinte a szlovákiai magyar kisebbségnek ártó szavait.

photo_camera Tusványos, 2023 Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Tusványos, 2022 Fotó: Németh Dániel/444
Orbán a beszéde előtt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én.
photo_camera Tusványos, 2019 Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán Viktor 2022-ben Tusnádfürdőn azt mondta, a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei. „És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.” Pár nappal később azt mondta, félreérthetően fogalmazott. A magyarázkodás ellenére az RMDSZ-t kizárták a román kormánykoalícióból.

Kiemelt videóink