Százból 96 autós nem áll meg a STOP táblánál a halálos kereszteződésben

2023. júniusában egy szabálytalanul közlekedő autós gázolt halálra egy 46 éves kerékpárost a Serfőző utcai kereszteződésben, miután elmulasztotta elsőbbségadási kötelezettségét.

A közútkezelő a halálos baleset után átépíttette a kereszteződést: lett itt egy rakás fluoreszkáló STOP tábla, járdaszintbe emelték a kerékpáros átkelőt, tettek ki sávszűkítő oszlopokat, újrafestették az útburkolati jeleket,

sőt, még a közvilágítást is erősebbre cserélték.

Mondhatni, elég látványosan lett látható, hogy itt bizony, meg kell/kéne állni.

Ehhez képest valahogy mégsem sikerül a megállás. A járda a gyalogosoké civil szervezet egy random vasárnap délután ment ki az óbudai Serfőző utcához megnézni, hány autóvezető áll meg a STOP táblánál, magyarán hányan fékezik állóra az autót az „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” tábla vonalában felfestett, megállás helyét jelző vonalnál. Az eredményről videót is készítettek.

A 4 megálló jármű közül az egyik egyébként egy busz, egy meg azért áll meg, mert biciklisek haladnak át előtte épp. A maradék kettő szépen, tisztességgel megáll, magától, wow!

link Forrás

És persze vannak, akik kicsit lassítanak, meg akik egy kicsit jobban lassítanak, de azért átcsorognak, a maguk komótos módján.

Amivel csak egy probléma van: hogy a STOP tábla előtt tényleg meg kell állni.

A KRESZ így fogalmaz:

„ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező”: a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél - a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt - meg kell állni, és a keresztező úton érkező járművek részére elsőbbséget kell adni.

Az elsőbbségadás szabályainak megsértéséért egyébként a helyszínen 10-20 ezer forint helyszíni bírság szabható ki.

Kiemelt videóink