Vidnyánszkyék jogosulatlanul közölték, hogy mennyi támogatást kaptak a balesetet szenvedett színészek a szakszervezettől

KULTÚRA
július 12., 12:50

Interjút adott bő egy héttel ezelőtt az Origónak Vidnyánszky Attila, amelyben reagált az Udvaros Dorottyával megjelent Partizán-interjúra is. Főként azokra a részekre, ahol a színésznő a Nemzeti Színházban tavaly novemberben történt balesetről beszélt, amelyben Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia súlyosan megsérültek.

Vidnyánszky többek közt beszélt arról is, hogy a színház hogyan fizetett kártérítést a balesetben megsérült színészeknek, egész pontosan azt mondta, „a tény az, hogy eddig november óta fejenként több mint ötmillió forintot kaptak – a táppénzen felül, különböző jogcímeken”.

Először Szász Júlia reagált Vidnyánszky kijelentéseire, és tételesen cáfolta például a krtérítésre, és az ötmillió forintra vonatkozó részeket. Erre válaszul a Nemzeti Színház adott ki közleményt, amelyben kitartottak azon állításuk mellett, hogy több millió forintot fizettek ki a színésznőnek, aki viszont szerintük nem együttműködő.

Ezután szólalt meg Horváth Lajos Ottó, aki szintén tételesen leírta, hogy a színház - Vidnyánszky Attila állításaival ellentétben - több millió forint kártérítést fizetett volna ki neki. Erre válaszul megint a Nemzeti adott ki közleményt, újfent azt állítva, a színészek nem együttműködőek, ők viszont fizettek.

Ebben írták meg azt is, hogy a szakszervezet mekkora összeggel támogatta Horváth Lajos Ottót.

Erre reagált tegnapi közleményében a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz), amelyben egyrészt jelezték, hogy a szakszervezetnek nincs alapszervezete a Nemzeti Színházban, és a balesetben érintett színészek nem tagjai a szakszervezetnek, így a konkrét ügyben nincs jogalapjuk a vizsgálatokban és az eljárásban részt venni.

Viszont megkeresték mindkét balesetet szenvedett színészt, akik képviseleti hozzájárulásukat nem igényelték, így ebben az ügyben nincs jogosultságuk érdemileg cselekedni, továbbá nyilatkozni - írták.

Viszont azt is jelezték, hogy a Nemzeti Színház jogosulatlanul tette közzé a szakszervezeti támogatások összegét. Mint írták:

A SzíDoSz ezúton szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az általunk végzett segélyezés, a segélyezettek személye, valamint a segély jogcíme és mértéke szigorúan érzékeny személyes adat! Mindezek nyilvánosságra hozataláról kizárólag a segélyezett dönthet! A munkáltató nem hivatkozhat a szakszervezet által adott segélyekre, főképp nem nevesítheti az érintett személyét. Mivel jelen esetben ez megtörtént, vizsgálatot kezdeményezünk, hogy kiderítsük, hogyan kerülhetett a jogosulatlan információ a munkáltatóhoz.

Novemberben baleset miatt szakadt félbe a Nemzeti Rómeó és Júlia előadása, a két főszereplő súlyosan megsérült. A színészek több műtéten is átestek, amit hosszú felépülési folyamat követett.

Kiemelt videóink