A Kreml szóvivője állítja, nem tudják, pontosan mit írt Orbán az uniós vezetőknek

POLITIKA
július 15., 15:51

A Kreml tisztában van Orbán Viktor miniszterelnök általános megközelítéseivel az ukrajnai rendezéssel kapcsolatban, a moszkvai látogatáskor is kifejtette a főbb paramétereket, de nem tudják, hogy mit írt pontosan az uniós vezetőknek – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az MTI szerint.

„Természetesen nem tudjuk, miről esik szó az EU-n belüli belső levelezésben.”

(Valószínűleg ez nem mindig volt így, hiszen az orosz titkosszolgálathoz köthető hekkerek feltörték a Külügy rendszerét, ahol nagyon sok adathoz, dokumentumhoz hozzáférhettek, bár a kormány szerint érzékeny adatokat nem vittek el.)

A levélben egyébként túl sok titok nincs, és inkább Putyin álláspontjáról szól. A Szisztema oknyomozó projekt birtokába jutott dokumentumban Orbán Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének és az uniós tagállamok vezetőinek számolt be a moszkvai látogatás részleteiről.

Azt írta, nem az egész EU nevében beszélt, és csak a hadviselő felek álláspontját akarta megismerni.

A kettő közül Putyin álláspontját részletezi inkább a levélben. A miniszterelnök szerint Putyin biztos benne, hogy az idő nem Ukrajnának dolgozik. A saját veszteségeket nem említette, az ukránokéról viszont sokat beszélt. Elmondása szerint Putyint meglepte, hogy Zelenszkij elutasította az ideiglenes tűzszünetet. (Azért tette ezt, mert attól tart, visszaélnek vele az oroszok, és fegyveres erőket csoportosítanak át a megszállt területre.) Orbán szerint Putyin is attól tart, hogy az ukránok visszaélnek a tűzszünettel.

Emellett hosszan részletezte Putyin véleményét két dokumentumról is. Az egyik az volt, amit a háború megindítása után Törökországban alá akartak íratni az ukránokkal. Ez az ország „állandó semlegességéről és biztonságáról szólt volna”, és Putyin még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy bármilyen katonai segítséget megvétózhasson.

A második dokumentum az úgynevezett „Kína-Brazília béketerv” volt (ennek részleteiről keveset tudni), ami az oroszok részéről „megfontolás alatt áll.”

Putyin arra nem válaszolt, hogyan viszonyul Zelenszkij béketervéhez. Orbán mindenesetre azt írta, Európának önállóan kell kezdeményeznie az ügyben, „és megállítani a folyamatot”, hiszen az Egyesült Államokban mindenki a választási kampánnyal van elfoglalva.

Kiemelt videóink