A második elbukott Eb-döntő után lemondott Gareth Southgate

sport
július 16., 12:16


Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya lemondott, miután egymás után másodszor is vereséget szenvedett az Európa-bajnoki döntőben, írja a BBC. Anglia vasárnap Berlinben 2-1-re kikapott Spanyolországtól, miután három évvel ezelőtt a Wembleyben büntetőkkel bukott el Olaszországgal szemben.

Az 53 éves szakember nyolc év alatt 102 mérkőzésen irányította hazáját. Szerződése az év végén járt volna le.

„Életem megtiszteltetése volt, hogy Angliáért játszhattam és Angliát irányíthattam (...) mindent beleadtam. De itt az ideje a változásnak, és egy új fejezetnek” – fogalmazott a döntés után Southgate.

Gareth Southgate karnyújtásnyi távolságba hozta a nemzetközi trófeákat Anglia számára
photo_camera Gareth Southgate karnyújtásnyi távolságba hozta a nemzetközi trófeákat Anglia számára Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Ő az egyetlen menedzser az 1966-os világbajnokság győztese, Sir Alf Ramsey mellett, aki az angol férfiválogatottat nagy tornák döntőjébe vezette. Négy nagy tornán irányította Angliát, a két Eb mellett két világbajnokságon. A 2018-ason elődöntőbe, 2022-ben negyeddöntőbe jutottak.

A nyáron egyre nagyobb nyomás nehezedett rá, mivel sok szurkoló úgy vélte, hogy nem tudott eleget kihozni a tehetséges támadójátékosokból álló csapatból. Néhány szurkoló műanyag poharakkal dobálta meg őt a Szlovénia elleni 0-0-s döntetlen után, amely biztosította Anglia helyét a kieséses szakaszban.

„A csapat, amelyet Németországba vittünk, tele van izgalmas fiatal tehetségekkel, és megnyerhetik a trófeát, amelyről mindannyian álmodunk” – idézi Southgate-et a BBC.

Kiemelt videóink