Az Európai Parlament elítélte, hogy Orbán „kirívóan megsértette” az EU-s alapszerződéseket a moszkvai útjával

eu
július 17., 14:01

Az Európai Parlament elfogadta az Ukrajna támogatásáról szóló állásfoglalását, aminek nincsen jogi következménye, a külügyek a tagállamok jogköréhez tartoznak, a közös részéről is csak egyhangúlag dönthetnek.

Ez az állásfoglalás az első azóta, hogy júniusban újraválasztották a testületet. Magyarországról bekerült a Tisza Párt és a Mi Hazánk is, utóbbi a Szuverén Nemzetek Európája frakció tagja, a Fidesz-KDNP pedig a Patrióták Európáért frakcióban ül.

A Telex azt írja, a végső szavazási arányon nem látszott, hogy a szélsőjobboldali képviselők számának növekedésével sokkal oroszbarátabbá vált volna a testület: a végszavazáson 495 igen, 137 nem és 47 tartózkodás volt.

Az EP közleménye szerint a szöveg végleges változata kimondja: Orbán Viktor „kirívóan megsértette az EU alapszerződéseit és közös külpolitikáját”, amikor az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének kezdete után „békemisszióra” utazott Oroszországba. (A Tanács jogi szolgálata szerint is uniós alapelvet sértett Orbán.) A szöveg szerint ennek kell, hogy legyenek következményei. Az EP szerint Orbán törekvései „lényegtelenek”, ezt mutatja az is, hogy nem sokkal a moszkvai távozása után egy kijevi gyerekkórházat bombáztak.

Orbán Viktor a Kremlben Vlagyimir Putyinnal július 5-én.
photo_camera Orbán Viktor a Kremlben Vlagyimir Putyinnal július 5-én. Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/AFP

Üdvözölték, hogy a lefoglalt orosz jegybanki vagyonból az ukrán katonai erőfeszítéseket támogatják. (Erről a magyar kormány nélkül döntöttek, az vizsgálja is a jogi lehetőségeket.) A képviselők azt kérik, hogy az EU és a tagállamok növeljék a katonai segítséget amíg és ahogyan szükség van rá. Továbbra is támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, és felszólítják az EU-t, hogy tartsa fenn és terjessze ki az Oroszország és Belarusz elleni szankciókat. (Ezekről midig a tagállamok döntenek egyhangúlag.)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke kedden azt mondta, nem tudják teljesen támogatni az Ukrajnáról szóló határozattervezetet. Az eredeti szöveg nekik sok tekintetben nem elfogadható, és ezt a frakciójukat, a jobbközép Európai Néppártot vezető Manfred Weberrel is közölte. Nem értett egyet többek között azzal, hogy a szöveg azzal vádolná Orbánt, hogy visszaélt a vétójogával Ukrajna támogatásánál. (Strasbourgban a 444 interjút késztett Magyar Péterrel.)

Dobrev Klára előre jelezte: a DK EP-képviselői minden elemével együtt megszavazzák az Ukrajnáról szóló határozatot, „a Fidesz és a Tisza képviselői pedig szégyelljék magukat”. Azt írta: „nem vagyunk hajlandók megvédeni Orbán Viktort, amikor a nemzet ellen dolgozik. Nem fogadjuk el, hogy a mi nevünkben Vlagyimir Putyin ügynökeként repkedjen a világban, és a közös európai érdekek ellen dolgozzon. Megszavazzuk, mert aki Ukrajna támogatása ellen szavaz, az egyben Magyarország biztonsága és önállósága ellen szavaz”, és nem akarják, hogy „újra orosz tankok álljanak a magyar határon”. Dobrev szerint Orbán „naponta veszi semmibe az EU alapszerződésében foglalt értékeket”. (Telex)

Kiemelt videóink