Egy iráni fenyegetés miatt már hetekkel korábban megerősítették Trump védelmét

külföld
július 17., 08:00

A nemzetbiztonság hetekkel korábban értesült egy irániak által tervezett Trump elleni merényletről, ezért megerősítették az elnökjelölt védelmét – írja a BBC. A tisztviselők szerint ennek nincs köze a szombaton Pennsylvaniában elkövetett támadáshoz. Ez a tény azonban újabb kérdéseket vet fel azt illetően, hogy megerősített védelem mellett hogyan tudott a 20 éves Matthew Crooks felmászni egy épület tetejére, és onnan tüzet nyitni Trumpra.

Trumpot és volt külügyminiszterét, Mike Pompeót folyamatosan fenyegették Teheránból azóta, hogy 2020-ban dróntámadást rendeltek el Kasszim Szulejmani, az iráni Quds haderő parancsnoka ellen.

Trump csapata nem kommentálta a felmerült biztonsági kérdéseket, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Adrienne Watson a BBC megkeresésére elmondta, évek óta nyomon követik a Trump-adminisztráció volt tisztségviselőit érintő iráni fenyegetéseket. Megerősítette azt is, hogy nem találtak kapcsolatot az iráni fenyegetés és Crooks támadása között.

Joe Biden egyébként elrendelte annak kivizsgálását, hogy hogyan tudott ennyire közel kerülni Crooks Trumphoz szombaton. Úgy ráadásul, hogy a támadás helyszínéül szolgáló épületben mesterlövészek voltak. A BBC-nek a helyi rendőrség azt mondta, hogy nem voltak felelősek az épület védelméért, az állami rendőrség szerint pedig minden kért erőforrást biztosítottak.

Kiemelt videóink