Medián: A DK-sok szűk többsége is akadálynak tartja Gyurcsányt

POLITIKA
július 17., 14:02

Noha Gyurcsány Ferenc DK-elnök kedd este a Telexen arról beszélt, „pokolian jól szolgája a hazáját”, és a „sok hazugság egyike, hogy miatta van a sok kétharmad”, a Medián legutóbbi mérése szerint már a saját támogatói sincsenek maximálisan mögötte.

A HVG számára készült mérés adatai ugyanis azt mutatják, a DK-sok körében is enyhe többségben vannak azok, akik szerint

„Gyurcsány Ferenc meghatározó részvétele inkább akadályozza, mint segíti az ellenzék sikerét”.

A tágabb ellenzéki közösségen belül még rosszabb az arány: már 80 százalék gondolja ugyanígy.

2017-ben ebben a körben 47, 2021-ben 57 százalék volt az arány.

Ugyanebben a körben és időpontokat nézve drasztikusan csökkent azok száma is, akik szerint feltétlenül szükség van Gyurcsányra: ez az első méréskor 36 százalék volt, három éve 28, most viszont már csak 9.

Egyre többen mondanak erről határozott véleményt is, már csak 11 százalék nem akart vagy nem tudott erre válaszolni.

Gyurcsány számára öröm lehet az ürömben, hogy a DK által vezetett baloldali blokk (ide tartozik az MSZP és a Párbeszéd) egy százalékponttal növelte a támogatottságát. A viszonylagos erősödést a Medián szerint annak köszönheti a párt, hogy a támogatók 6 százaléknyi köre nagyon elkötelezett, ők szinte kivétel nélkül elmennének szavazni. Ebben leelőzik a Fidesz és Magyar Péter támogatóit is.

A DK elnöke a választási kudarc után nem mondott le - a Telexen azt fejtegette, nem csak így lehet felelősséget vállalni -, viszont egy cikkünk miatt politikai ellenfélnek nyilvánította a 444-et, és azóta sokat elmélkedik a sajtó szerepéről. De azért Gyurcsány Ferenc sajtóval kapcsolatos kirohanásának hitelességét csorbítja, hogy az elmúlt 14 évben elég pontos képet kaptunk a médiafelfogásáról.

Kiemelt videóink