Ursula von der Leyen újrázhat az Európai Bizottság élén

eu
július 18., 14:26

Titkos szavazáson 401 szavazattal újabb öt évre megválasztotta az Európai Parlament Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének, írja a Politico. 361 szavazatra volt szüksége, 284-en szavaztak ellene, 15-en tartózkodtak, 7-en érvénytelenül szavaztak.

Megválasztása után a képviselők állva tapsolták meg őt.

photo_camera Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Most, hogy megkapta a felhatalmazást az Európai Parlamenttől és az Európai Tanácstól, von der Leyen megkezdheti az új Európai Bizottság összeállítását. Az újrázó elnököt három nagyobb tömörülés, a jobbközép Európai Néppárt (EPP), a szocialisták és a liberális Renew Europe támogatta.

Győzelméhez gratulált Ódor Bálint, Magyarország uniós nagykövete is. Az ő arcát vette a kamera, mikor szavazás előtt tartott beszédében von der Leyen keményen beleállt Orbán Viktorba. Orbán korábban kritizálta von der Leyen jelölését, aki szerinte a jogállamiság eszközét párt- és politikai alapon használta Magyarországgal szemben.

A csúcsvezetőket minősített többséggel választják az Európai Tanácsban, így nem volt szükség egyhangú döntésre. Elegendő volt a tagállamok 55 százalékának igennel szavaznia, valamint az, hogy az EU lakosságának 65 százaléka mögé álljon.

A választások után a strasbourgi plenáris ülésen megkezdték a munkát az új európai parlamenti képviselők. Orbán Viktor békemisszióját már második munkanapján elítélte az újonnan felállt EP. Videónk Strasbourgból:

link Forrás
Kiemelt videóink