Kétszázmilliós büntetést kapott a BKK egy tavalyi busztender miatt

közlekedés
július 22., 14:25

A közbeszerzési törvény megsértése miatt 200 milliós bírságot kapott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Közbeszerzési Döntőbizottságtól egy tavaly szeptemberi buszbeszerzése miatt. A testület jogerős határozata többek között azt kifogásolta, hogy ajánlatkéréskor a BKK nem határozza meg egyértelműen és pontosan, hogy a rendelkezésre állási nyilatkozatot milyen adattartalommal kell benyújtani, és az is, amikor a rendelkezésreállás időpontját a tárgyi, különösen jelentős értékű beszerzés esetén ilyen késedelmesen közli. Később ezt a végleges ajánlattételi felhívás mellékletét képező szerződéstervezetben sem tisztázták.

A Döntőbizottség szerint a jogsértés súlyosnak minősül, mivel a közbeszerzési dokumentumok, a közbeszerzésen való részvétel és a szerződés elnyerésének feltételei kialakításával sérült az esélyegyenlőség és verseny tisztaságának alapelve.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója
photo_camera Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója Fotó: Purger Tamás/MTI/MTVA

A bírság miatt Vitézy Dávid az oldalán azt követelte Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy vonja vissza a BKK vezérigazgatójának, Walter Katalinnak adott 11 milliós prémiumot. Korábban Karácsony Gergely azzal indokolta afővárosi cégvezetőknek kifizetett prémiumokat, hogy a munkaszerződésük úgy szól, hogy a teljes éves javadalmazásuk nagyjából 72 százalékát személyi alapbérként, havonta kapják meg, míg a teljes javadalmazásuk 28 százalékát ához csak akkor juthatnak hozzá prémiumként, ha a teljesítménykövetelményeknek is megfelelnek. A főpolgármester szerint tavaly „a budapesti közszolgáltató cégek vezetői és dolgozói emberfeletti erőfeszítésekkel biztosították, hogy a folyamatos kormányzati elvonások és kivéreztetés ellenére a közösségi közlekedés, a szemétszállítás vagy a távhőellátás folyamatosan működjön”.

Kiemelt videóink